Annons

Kometen väckte lusten till de stora frågorna

EFTERTANKE. Ska man tro Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, är det ingen idé att söka livets mening vare sig i naturvetenskapen eller i religionen. Det är i sitt eget liv man får leta. Mitt i karriären gäller det att passa sig, så att det inte bara handlar om bekräftelse i stunden.

Under strecket
Publicerad

När Ulf Danielsson arbetar i Uppsala promenerar han varje dag till och från Ångströmlaboratoriet, sammanlagt en och en halv timme. Att avstå från bilen är meningsfullt eftersom det bidrar till att skapa en värld där barn och barnbarn kan överleva. Men också meningsfull för att han tänker så bra då han går.

Foto: INGVAR KARMHEDBild 1 av 2

När Ulf Danielsson som tolvåring en tidig marsmorgon 1976 fick syn på kometen West, var det en sådan otrolig upplevelse att den satte en prägel på resten av hans liv.

Foto: J LINDER/ESOBild 2 av 2

Om meningen med livet ska uppenbara sig någonstans så borde det väl vara under stjärnhimlen, en klar och bitande vinternatt när universum är oändligt och du själv mycket, mycket liten. Och om någon ska förklara hur man hittar meningen där ute, kanske bortom Vintergatan, skulle det väl vara en professor som forskar om universums uppkomst och mörk energi, den största och mest gåtfulla komponenten i universum?

I ett oansenligt arbetsrum, där bilder på barnen är enda pyntet, med utsikt över ventilationsskorstenar på rad, arbetar Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik och vicerektor vid Uppsala universitet. Han forskar om något för de flesta så svårtillgängligt som strängteorin och universums uppkomst, men har genom populärvetenskapliga böcker, sommarprogram, föreläsningar och debatter lyckats ge även humanister en känsla av att begripa en smula.

Annons
Annons
Annons