Här används vårdnads­överflytt ofta: ”Komplext”

Anna Janglund, familjerättssekreterare och Sara Ericsson, enhetschef, arbetar i Sandvikens kommun.
Anna Janglund, familjerättssekreterare och Sara Ericsson, enhetschef, arbetar i Sandvikens kommun. Foto: Alexandra Bengtsson

Socialnämnden i Norrköping ansökte aldrig om att ”Lilla hjärtat” skulle få nya vårdnadshavare. I Sandvikens kommun används vårdnadsöverflytt allt mer – där hoppas man att åtgärden nu ska hamna mer i fokus.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
– Att värna om barns rätt till en stabil och trygg uppväxt är en levande fråga i arbetsgruppen. Ibland behövs en vårdnadsöverflytt till familjehemmen för att detta behov ska kunna tillgodoses, säger Anna Janglund, familjerättssekreterare. Här tillsammans med Sara Ericsson  enhetschef.

– Att värna om barns rätt till en stabil och trygg uppväxt är en levande fråga i arbetsgruppen. Ibland behövs en vårdnadsöverflytt till familjehemmen för att detta behov ska kunna tillgodoses, säger Anna Janglund, familjerättssekreterare. Här tillsammans med Sara Ericsson enhetschef.

Foto: Alexandra Bengtsson
Annons

SvD har granskat fallet med flickan som kallades Lilla hjärtat, och som avled hemma hos sina biologiska föräldrar efter att kammarrätten beslutat att tvångsvården hos ett familjehem skulle upphöra. Granskningen visar att socialtjänsten i Norrköping inte använde två verktyg som finns: flyttningsförbud och begäran av vårdnadsöverflytt.

Det sistnämnda innebär att socialtjänsten ansöker hos tingsrätten att familjehemmet ska bli barnets nya vårdnadshavare. Verktyget regleras i föräldrabalken och finns till för att ett barn som varit placerat och knutit an till sitt familjehem, inte ska ryckas upp.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons