Annons

Kom ihåg Hrant Dink – och glöm inte minoriteterna

Nobelpristagaren Orhan Pamuk visade sitt deltagande vid den armenisk-turkiske journalisten Hrant Dinks begravning den 21 januari 2007.
Nobelpristagaren Orhan Pamuk visade sitt deltagande vid den armenisk-turkiske journalisten Hrant Dinks begravning den 21 januari 2007. Foto: TT

För tio år sedan sköts den armenisk-turkiske journalisten Hrant Dink till döds i Istanbul. Det är viktigt att vi inte glömmer honom – men heller inte de minoriteter som i dag är hårt trängda i Turkiet, skriver Kurdo Baksi och Murat Kuseyri.

Under strecket
Publicerad

På torsdag är det tio år sedan den kände armenisk-turkiske journalisten Hrant Dink sköts ihjäl på öppen gatan i Istanbul. Hrant Dink mördades av två skäl: för att han var journalist och för att han tog upp armeniernas öde i historien. Visserligen har mördaren placerats i fängelse, men AKP-regeringen gör allt för att dölja sitt ansvar för mordet och för att förhindra att rättvisa skipas. En kafkaartad rättsprocess pågår om vilka hjärnorna bakom Dink-mordet var, men åklagarna bytts ofta ut.

Och efter kuppförsöket 15 juli förra året försvann alla förhoppningar om att de ansvariga för mordet på Dink någonsin ska bestraffas. Turkiets allt mer despotiska president Recep Tayyip Erdogan, som definierat kuppförsöket ”som en gudagåva”, har utlyst undantagstillstånd, i presidentdekret beordrat stängningen av hundratals medieinstitutioner och avskedat drygt 135 000 åklagare, domare, akademiker och tjänstemän i den turkiska offentliga förvaltningen. Parallellt har förtrycket av armenier, assyrier/syrianer och kurder ökat. Elva parlamentsledamöter i det folkvalda prokurdiska HDP och hundratals folkvalda kommunfullmäktigeledamöter har fängslats.

Annons
Annons
Annons