Kolonilotter till havs – ”skogar under ytan”

Musslor och alger odlade på rep – mitt i huvudstaden.

I Danmark har fenomenet havskolonilotter vuxit explosionsartat och nu finns det runt 1 000 havsbönder i grannlandet.

– Det kan odlas skogar under havsytan, säger Joachim Hjerl, grundare av den rikstäckande organisationen Havhøst.

Under strecket
Daniel Kihlström / TT
Publicerad

Musslor odlade på rep i en havskolonilott mitt i centrala Köpenhamn. Jochim Hjerl är grundare och verksamhetsledare för Havhøst, som har runt 1 000 medlemmar. I Danmark är det möjligt för privatpersoner att vara havsbönder, men i Sverige finns det endast en havskolonilott på försök vid Göteborgs universitet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Havskolonilotten i Köpenhamn ligger under en gångbro vid Kalvebod brygga.

Foto: Johan Nilsson/TT

Runt 6 000 skolelever har besökt odlingen genom åren och en viktig aspekt av organisationen Havhøsts arbete är att sprida kunskap om möjligheterna till att äta mer av havets resurser.

Foto: Johan Nilsson/TT

I Sverige finns det endast en havskolonilott på försök vid Göteborgs universitet och pilotprojektet inom det svensk-norska samarbetet Marint gränsforum Skagerrak försöker bland annat reda ut vilka tillstånd som krävs för att svenskar ska kunna ha en odlingslott vid sin egen brygga.

Foto: Johan Nilsson/TT
Annons

Samtidigt som bilar och bussar susar förbi i hög fart på Langebros sex körfält i centrala Köpenhamn vevar Joachim Hjerl upp ett rep med blåmusslor. Mitt i den danska huvudstaden – under en gångbro vid kajen – finns det en kolonilott under havsytan.

– Det bästa är ju att odla kustnära på det här sättet, för då kommer man åt det man ska odla på ett bra sätt, säger Joachim Hjerl.

Annons
Annons
Annons