X
Annons
X

Kolmårdens nya attraktion – en av världens bästa

Två års byggtid, en nota på 110 miljoner och helt unik i sitt slag. Nu får Kolmården lön för mödan när ansedda Los Angeles Times listar nya trä- berg och dalbanan Wildfire som en av världens bästa åkattraktioner.

En av de stora utmaningarna har varit att anpassa banan till Kolmårdens unika natur, uppger konstruktörerna.
En av de stora utmaningarna har varit att anpassa banan till Kolmårdens unika natur, uppger konstruktörerna. Foto: Vekoma/ Kolmården

**Den 18 juni **är det premiär för den nya trä- berg och dalbanan Wildfire som satt Kolmården på den internationella kartan. I konkurrens med bland annat supersatsningar i Dubai, USA och nya Disneyland i Shanghai har nu Los Angeles Times utsett Wildfire till en av världens allra bästa attraktioner och placerat den på en femtonde plats.

Med en maxfart på 113 kilometer i timmen, 12 tyngdlösa tillfällen, 3 inversioner och en fallhöjd på 83 grader kallar Kolmården det för "världens bästa trä- berg och dalbana".

– Wildfire är vad vi kallar för en "mega coaster", den är extremt stor, snabb och nervpirrande. Den är den enda i sitt slag i hela Europa, säger Fred Grubb, grundare av Rocky Mountain Construction, som byggt Wildfire.

Annons
X

**Förutom Wildfire firar **parken Bamses 50-årsjubileum bland annat med att Skalman bjuder på en ny uppfinning; Skalmans Luftballonger i Bamses värld. Kolmården utsågs tidigare i år till Nordens bästa djurpark i omröstningen Stora Barnsemsterpriset, där cirka 50 000 barnfamiljer röstar fram sina favoriter.

Wildfire wildfire.kolmarden.com
Annons
X
Annons
X

En av de stora utmaningarna har varit att anpassa banan till Kolmårdens unika natur, uppger konstruktörerna.

Foto: Vekoma/ Kolmården Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X