Annons

”Kollektivtrafik blöder – statlig hjälp behövs”

Stadsbuss i Skånetrafiken.
Stadsbuss i Skånetrafiken. Foto: Johan Nilsson/TT

Det krävs skyndsamt en garanti för att staten ska kompensera kollektivtrafiken för dess samhällsinsats, skriver företrädare för Svensk Kollektivtrafik och Sveriges regionala kollektivtrafikmyndigheter.

Under strecket
Publicerad

Coronakrisen har lämnat få delar av det svenska samhället opåverkade. Det gäller även kollektivtrafiken. Sedan i februari kämpar vi som ansvarar för kollektivtrafiken i regionerna, de regionala kollektivtrafikmyndigheterna, med att upprätthålla trafiken trots stor sjukfrånvaro bland medarbetarna. Detta samtidigt som statliga riktlinjer krävt omfattande insatser. Det gäller inte minst sedan den 1 april, då Folkhälsomyndigheten gick ut med nya föreskrifter hur vi som kör kollektivtrafik och allmänna färdmedel ska arbeta.

I föreskrifterna står att ”trafiken kan köras i den omfattning som behövs för att minska risken för trängsel, begränsa antalet passagerare per fordon, samt informera sina passagerare om hur de kan minska risken för smittspridning”. Våra verksamheter kör därför, där det är möjligt, full trafik, som en bärande del av vår samhällsinsats. Detta har varit möjligt tack vare stora insatser från regioner och trafikföretag samt inte minst alla kollektivtrafikens medarbetare.

Annons
Annons
Annons