Annons
X
Annons
X

Kollektivhus – ett boende som allt fler väljer

Intresset för att bo i kollektivhus blir allt större. De senaste fem åren har flera nya boenden byggts och i Stockholm togs nyligen beslut om att uppföra ännu ett hus för hyresgäster som vill dela vardagen – och fler byggen kan vara på gång.

Kollektivboende på Södermalm i Stockholm.
Kollektivboende på Södermalm i Stockholm. Foto: DAN HANSSON

I det drygt 20 år gamla kollektivhuset Södra station på Södermalm i centrala Stockholm är det minst sagt liv och rörelserna. Ungefär hälften av de knappt 200 hyresgästerna är yngre än 18 år, och barnen tillåts av naturliga skäl ta plats.

I helgen är det extra mycket på gång. Sedan flera år tillbaka öppnar nämligen medlemmarna i riksföreningen Kollektivhus Nu upp portarna för allmänheten just den första helgen i oktober. På Södra station innebär det en dag av välfyllda korridorer.

– Det brukar vara 20-30 personer som anmäler sitt intresse varje år. Men det är ju inte säkert att det passar allihop, säger Helen Rydberg, som visar runt i den smått myllrande byggnaden.

Annons
X

Hon har bott här i sex år och trivs med rutinerna, matlagen och gemenskapen. Måndag till torsdag under skolterminerna serveras middag varje eftermiddag. Menyn produceras av en speciell planeringsgrupp men själva matlagningen går på rullande schema.

Den som flyttar in i huset får skriva kontrakt på att man kommer delta i matlagen och där bidra med två knappt tre timmar långa arbetspass i månaden, då man lagar mat, städar och diskar.

– På helgerna äter alla på sitt håll, och den som vill får ju ta med sig maten upp till sig i veckorna också. Det är liksom inga konstigheter. Folk får komma och gå som de vill. Det är ett väldigt bra upplägg, säger Helen Rydberg.

En åsikt som hon inte är ensam om. Hos kommunala Familjebostäder växer till exempel kön av intresserade som vill flytta in, både i deras fyra nuvarande kollektivhus och i de som planeras framöver.

– Det senaste huset invigdes i Hammarby Sjöstad i våras. Men vi får bara in fler och fler intresserade. Det är verkligen inga problem att fylla lägenheterna, säger Bosse Sundling, vd för Familjebostäder.

Nyligen tog man därför beslutet att utöka verksamheten, och bygga ett hus till. Den här gången i Axelsberg i södra Stockholm. Precis som kollektivhuset i Hammarby Sjöstad så rör det sig om ett så kallat ”boende för 40+”, även kallade ”andra halvan av livet”-lägenheter.

Regeln är att man måste vara över 40 år, samt inte ha några hemmaboende barn. De senaste fem-sex åren har sådana hus uppförts även i Falun, Mölndal, Göteborg och Malmö.

– Det rör sig alltså absolut inte om några äldreboenden. I Hammarby sjöstad är den yngsta hyresgästen omkring 40 år, och den äldsta 93. Dessutom har ju alla sina egna lägenheter, det är inget ”kollektiv” i den äldre bemärkelsen, säger Bosse Sundling.

Och den typen av poängteringar återkommer på fler håll. Att bo i ”vuxenkollektiv” förknippas av många med vänsterradikalism och 70-tal.

– Det är vanligt med den typen av fördomar. Jag tror att intresset skulle kunna vara ännu större om folk bara hade rätt information, säger Dick Urban Vestbro, ordförande i riksföreningen Kollektivhus Nu.

Enligt honom ökar intresset för kollektivboende både bland folk ”på andra halvan av livet” – och barnfamiljerna. Det finns en efterfrågan för mer blandade hushåll, precis som kollektivhuset Södra station i centrala Stockholm.

– Jag kan verkligen rekommendera det. Visst händer det att det bli diskussioner och konflikter men i förlängningen brukar det alltid gå att lösa. Vi skiljer oss trots allt inte så mycket från hyreshuset på andra sidan gatan, säger Helen Rydberg.

Annons
Annons
X

Kollektivboende på Södermalm i Stockholm.

Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X