Annons

Kollapsen i Anyang ett kinesiskt kristecken

Den gigantiska inofficiella utlåningen i Kina har skapat bubblor som lett till allvarliga lokala finanskriser. SvD Näringsliv har besökt Anyang i Henanprovinsen, en stad med fler invånare än Finland. Där är partisekreteraren gripen, lånehajar har fångats med guldtackor, stadsbor har dömts till döden – medan getterna betar vid stillastående byggen.

Under strecket
Publicerad

När SvD Näringsliv besöker Anyang - cirka 475 kilometer sydväst om Peking - träffar vi livrädda människor på flykt undan polisen som försöker hindra dem från att tala med medier. Den första april lyckades dock en grupp demonstranter från Anyang lura de otaliga civilklädda poliserna, säkerhetskontrollerna, de intelligenta säkerhetskamerorna från svenska Axis och militärerna från folkets befrielsearmé vid Himmelska fridens torg i Peking och demonstrera mot att de förlorat sina pengar i kollapsade lånebolag.

Sedan massakern av studentrörelsen 1989 har den platsen i Peking varit den mest känsliga i Kina. Demonstrationen blev kortlivad, och några häktades på 10 dagar. Kort tid därefter grep kommunistpartiets disciplininspektion Anyangs högste ledare, partisekreterare Zhang Xiaodong. Han är nu försvunnen i shuanggui, partiets hemlighetsfulla interna ”rättsystem”, där tortyr och hårda förhörsmetoder är vanligt. Kinesiska tjänstemän har två kärnuppdrag: öka BNP och bevara stabilitet. I sistnämnda ingår att hindra petitionärer att åka till Peking och protestera.

Foto: LOU LINWEI/SVD Bild 1 av 6
Foto: LOU LINWEI/SVD Bild 2 av 6

Bonden Guo Mingde med en skrivelse till myndigheterna där han ber om hjälp efter att ha hamnat mitt i lånehärvan och förlorat alla sina tillgångar.

Foto: LOU LINWEI Bild 3 av 6

”Ner med utsugarna, ge vanligt folk pengarna tillbaka som de tjänat med blod och svett”, står det på tyget som Anyangborna håller upp. De är samtidigt väldigt rädda för att visa sitt missnöje. Myndigheterna ska ha hotat dem som klagar i Peking med ”stryk”, som en kvinna uttrycker sig.

Foto: LOU LINWEI Bild 4 av 6

En demonstration mot de ekonomiska förhållandena i Anyang förra året.

Foto: STRINGER/CHINA Bild 5 av 6

SvD:s reporter Ola Wong och fotograf Lou Linwei på plats i Anyang.

Foto: LOU LINWEI Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons