Annons
X
Annons
X

Koll på procenten viktigt för balansen

Alkoholstinna kraftpaket eller tillfixat vin med låg procenthalt? Mikael Mölstad funderar över procenten och kommer fram till att ett balanserat vin med naturlig alkoholhalt är det bästa.

Utan alkohol inget vin, det vet vi. Men hur mycket alkohol? Det är en aktuell fråga nu när många vinmakare har jagat upp nivån mot närmare 16 procent. Samtidigt pågår en motrörelse där man menar att vin ska ha en balanserad alkoholhalt runt 12–13 procent. Och i England lanseras viner med så låg alkoholhalt att det inte ens får kallas vin. Systembolaget har inspirerats av detta och presenterade nyligen flera lågalkoholviner med bara 9–9,5 volymprocent.

Förr i tiden varierade alkoholhalten naturligt beroende på klimatzon och väder. Mycket sol, värme och lång växtsäsong gav mer alkoholstinna viner. Mindre värme och kyligare höstar i nordligare delar av Europa begränsade volymprocenten till mellan åtta och tio. Vilket ändå är fullt tillräckligt för att skapa ett bra vin – så länge allt är i balans.

Olika år gav olika alkoholhalt. I Bordeaux kunde den variera mellan 11 och 14 procent. Det blev lite som vädret tillät. Men det gjorde också att vinet hade en naturlig balans mellan syror, fruktsötma, tanniner och extrakt tillsammans med alkoholen.

Annons
X

Detta var innan några vinproducenter i Bordeaux tyckte att det skulle vara mer drag i vinerna. De började göra vin på druvor som fått hänga kvar på stockarna tills de nästan skrumpnat. Och de minimerade mängden skördade druvor. Resultatet blev intensivt smakrika viner med massor av alkohol och koncentrerat fruktextrakt. Dessa så kallade garageviner fick kultstatus på 1980-talet och namn som Le Pin och Valandraud blev världsberömda. Den mäktige amerikanske vinkritikern Robert Parker gillade dessa muskelviner och snart blev det en standardformel för lyxigt, superdyrt rödvin i hela världen. Robert Parkers vinsmak blev trendsättande.

Kan Systembolagets satsning på lågalkoholviner vara framtiden? Nej knappast!

Finns det då en lagom alkoholhalt för vin? Jag vill påstå det och den ligger någonstans mellan 11 och 14 procent. Det är på denna nivå ett vin hamnar under normala betingelser utan tillsatt specialjäst även om man räknar in den globala uppvärmningen. Sedan har jag inget emot att det finns traditionella viner på 15–16 procent, likt Amarone med russinfruktig kraft eller ett 8,5-procentigt Moselvin med blommig fruktsyra.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I England konstaterade en undersökning nyligen att folk vill dricka viner med mindre alkohol. Problemet var bara att många trodde att viner med lägre alkohol höll lägre kvalitet. Något motsägelsefullt. Resultatet är därför att folk, för säkerhets skull, köper sina vanliga viner med högre alkoholnivå.

  Kan då Systembolagets satsning på lågalkoholviner vara framtiden? Nej knappast, av det skälet att dessa viner faktiskt är manipulerade för att få lägre alkoholhalt. Enligt mig har de mist sin naturliga balans och har en udda smakprofil.

  Systembolaget menar att viner med lägre alkohol ska finnas för att göra sortimentet mer komplett. Själv kan jag undra om detta inte bara är ett sätt att blidka sin statliga ägare. Systembolaget har ju även ett uppdrag att främja en viss folkhälsa. Sedan kan man ju undra varför man vill lansera ett tillfixat lågalkoholvin?

  Själv tänker jag faktiskt ha koll på procenten framöver. Framför allt ska jag undvika de mest baktunga vinerna fyllda av alkohol och extrakt. Några av dem lämpar sig faktiskt bättre i bläckpennor. Jag vet, jag har provat.

  LÄS MER:
  Sju viner med balans

  VINTIPS:
  Sju röda viner till höstmat

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X