X
Annons
X

Kolhydrater kan ge hjärtinfarkt

Mättat fett är inte bra för hjärtat, men inte värst. Den som ersätter mättat fett med dåliga kolhydrater löper ökad risk för att drabbas av hjärtinfarkt. Det visar den första stora långtidsstudien om vad som händer när vi byter ut mättat fett i maten.

I mer än 30 år har myndigheternas dominerande kostbudskap varit att dra ner på fett, och särskilt det mättade fettet, för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Nu kommer en ny generation studier som visar att det mättade fettets roll överskattats och att lågkalorimat tvärtom kan utgöra ett ännu större hot om man väljer fel alternativ på tallriken.

En stor dansk studie visar hur det kan gå om man byter ut mättat fett mot dåliga kolhydrater, exempelvis vitt mjöl och socker med högt GI. För varje 5-procentig överflyttning av energiintaget från mättat fett till snabba kolhydrater ökade risken för insjuknande i hjärtinfarkt med 33 procent, rapporterar forskarna i senaste numret av American journal of clinical nutrition.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X