X
Annons
X
Fördjupning

Koldioxid kan bli Norges nya olja

Kan flytande koldioxid från svensk cementindustri bli en lönsam affär för Norge? För att klara klimatmålen beskrivs koldioxidlagring ofta som en nödvändighet. Inom något decennium kan Sverige tvingas skeppa CO2 till norska västkusten på regelbunden basis.

Dennis Lemesko kör biobränsle till cementfabriken Norcem två mil söder om Oslo. Bränslet används vid produktionen. Foto: Malin Hoelstad
Läs mer om Svensk klimatpolitik

Inte en själ syns till på Norcems cementfabrik i norska Porsgrunn, ett samhälle i Telemark fylke, ett par timmars bilkörning söder om Oslo. Men ur skorstenen bolmar rök och en nästan öronbedövande ljudnivå skvallrar om hög aktivitet.

Centralt i byggnaden – som skiftar i olika nyanser av grått – snurrar en 69 meter lång cementugn där kalksten hettats upp till 1 450 grader. Ut ur ugnen kommer klinker, en mellanprodukt som fyller de många band som löper upp och ner längs väggarna.

När Norcem ska börja med CCS kommer hela fabriken att påverkas av nya byggnationer. Inom några år är förhoppningen att koldioxidavskiljning ska vara klart.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 7

Såväl Norcem som Cementa hoppas kunna frakta CO2 med båt för lagring i berggrunden.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 7

I dag används bara 30 procent kol används i produktionen. Men alla CO2-utsläpp går inte att att förhindra genom att byta bränsle.

Foto: Malin Hoelstad Bild 3 av 7

Per Brevik, hållbarhetsdirektör på Norcem.

Foto: Malin Hoelstad Bild 4 av 7

Trude Sundset är vd för Gassnova.

Foto: Malin Hoelstad Bild 5 av 7

Grafik: Alexander Rauscher

Bild 6 av 7

Nästan inte en själ syns på fabriken när SvD är på besök.

Foto: Malin Hoelstad Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X