Hela denna artikel är en annons

Kökstrenden som tagit ett fast grepp om Sverige

Köket är ohotat som nummer ett när det kommer till hemmets viktigaste rum. En undersökning från Fastighetsbyrån visar att bra förutsättningar för att laga mat är det mest avgörande kriteriet för bostadsspekulanter.

Foto: Kimme Persson Bild 1 av 1
Foto: Kimme Persson Bild 1 av 1
Foto: Kimme Persson

Hela 72 procent av de tillfrågade i Fastighetsbyråns undersökning svarade att ”bra förutsättningar för att laga mat” är avgörande vid köpet av en ny bostad. Utöver det är även bra förvaringsmöjligheter och bra ytor för gemensamma måltider viktiga faktorer.

Men hur ska man tänka i en djungel av bostäder och kök? Ola Danielsson, produktchef på Ballingslöv som tillverkar kök, pekar ut en tydlig och ihållande trend.

– Vita kök är fortfarande storsäljare. Vi väljer gärna klassiska luckor med ram och oavsett lucka så föredrar vi massiva, gedigna material som för tankarna till naturens hållbarhet. Detaljerna är viktiga och beslagen får gärna vara i skinn och kork, säger han.

Är det någon trend som vuxit fram de senaste åren?

– Ett kvalitetstänk hela vägen in till lådnivå. Dessutom har det kommit en hel del smarta lösningar som gör det enklare och trevligare att laga mat, förvara och sopsortera. Exempel är luckdämpare och smarta lådavdelare, eluttag integrerade i bänkskivan, besticksinredning för hörnskåpslådor och folieinsats i trä, säger Ola Danielsson.

Olika grupper spekulanter värderar olika köksfunktioner högre än andra. Exempelvis värderar yngre personer ytor för socialt umgänge högre än äldre. För personer med barn är bra ytor för lek och aktivitet av stort värde. Gemensamt i alla grupper är betydelsen av ett kök som samlingsplats där både matlagning och själva måltiden är viktig. Personlighet och anpassning är extra viktigt i framtiden, det menar Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån i Stockholm.

– Folk satsar mer och mer på att uppdatera och personifiera köket istället för att riva ut och renovera helt och hållet. I dag bor man inte länge i samma lägenhet och därför försöker många behålla stommarna men byter kakel, bänkskivor, luckor och handtag. Det är en stark trend, säger hon.

När började det blir populärt på marknaden?

– Det smög fram för två år sedan och har i dag blivit en väldigt stark trend. I dag väljer köpare inte bort en lägenhet för att köket inte är optimalt, så var det mer förr. Nu går det att fixa mycket till ett mycket billigare pris än vad det kostar att renovera allt, säger Pia-Lotta Svensson.

Hon pekar på att det ser annorlunda ut i villor eftersom köket då är mer en investering på sikt. Men i bostadsrätter blir det allt vanligare att genomföra mindre förändringar snarare än stora renoveringar.

– Det har dykt upp en hel del företag på marknaden som gör just de tjänsterna, att ta fram luckor för särskilda stommar från exempelvis IKEA eller Ballingslöv, säger hon.

Vill du ha tips kring hur du kan styla ditt kök eller få mer information om undersökningen? Läs här.

Annons
Annons
Annons