Recension

Julie & JuliaKokkonst på hög nivå

Vällagat. Nora Ephron presenterar en superb kombination av mat och kärlek i mötet mellan den kända tv-kocken Julia Child och novisen vid spisen, Julia Powell. Jan Söderqvist låter sig väl smaka.

Under strecket
Publicerad
SONY PICTURES
Foto: SONY PICTURES
Annons

Ibland är det geniala det enkla. Som en sjötunga meunière, till exempel – fiskfilé, salt, mjöl, smör – det kan strängt taget inte bli så mycket enklare. Vad det ytterst hänger på är bara två saker; dels kvaliteten på råvarorna, dels en känsla för hur man hanterar dem någorlunda rätt. Smöret måste hålla rätt temperatur när man steker.

I en tidig scen i denna charmiga och värmande måbrafilm sitter diplomathustrun Julia Child (Meryl Streep) och hennes man Paul (Stanley Tucci) på pittoresk restaurang i Frankrike och får in just en vällagad sjötunga meunière. Hon tar en tugga, blir sådär lycklig som man egentligen bara blir av riktigt god mat, tar en tugga till och försöker säga något, men orden sviker henne. Så vad hon gör istället för att prata är att räcka över rätten till maken, som också han tar en tugga, och sedan kan de inte göra annat än att nicka i ordlöst, euforiskt samförstånd och tillsammans smacka i salig förundran.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons