Annons

Kokhett i Gamla stan

Från turiststråk till matmagnet. Gamla stan är i förändring. Stockholmare som tidigare valt bort stadsdelen tar numera gärna en tur i de historiska kvarteren med siktet inställt på mat och dryck av yppersta kvalitet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Interiör på Cultur Bar & Restaurant.

Foto: KENNY BENGTSSON Bild 1 av 3

Gamla stan har gått från turistfälla till en riktig matmagnet.

Foto: KENNY BENGTSSON Bild 2 av 3

Claes Grännsjö, kökschef på The Flying Elk.

Foto: KENNY BENGTSSON Bild 3 av 3

Interiör på Cultur Bar & Restaurant.

Foto: KENNY BENGTSSON Bild 1 av 3

Gamla stan har gått från turistfälla till en riktig matmagnet.

Foto: KENNY BENGTSSON Bild 2 av 3

Claes Grännsjö, kökschef på The Flying Elk.

Foto: KENNY BENGTSSON Bild 3 av 3
1/3

Interiör på Cultur Bar & Restaurant.

Foto: KENNY BENGTSSON
2/3

Gamla stan har gått från turistfälla till en riktig matmagnet.

Foto: KENNY BENGTSSON
3/3

Claes Grännsjö, kökschef på The Flying Elk.

Foto: KENNY BENGTSSON

Kocken Björn Frantzén och konditorn Daniel Lindeberg tog 2007 över lokalen på Lilla Nygatan efter stjärnkrogen Mistral. Två år senare fick Frantzén/Lindeberg sin första stjärna i Guide Michelin, och efter ytterligare ett år blev den en av fyra restauranger i hela Norden med två Michelinstjärnor. Ryktet om Frantzén/Lindebergs innovativa matlagningskonst har under åren spridit sig till matintresserade långt utanför Sveriges gränser.

På ett sätt har Gamla stan alltid varit en plats för de som vill äta och dricka och de boende i stadsdelen har haft sina smultronställen, men här har inte funnits några riktiga dragplåster för dem som både vill ha bra mat och trevligt häng – till rimliga priser.

– Det har skett en förändring i hela Stockholms restaurangliv. På 1980-talet var de bra krogarna så borgerliga, det kostade mer att gå på krogen då. Och till oss kom det ju också främst finansvalpar, även om det också berodde på att vi ägdes av Jan Stenbeck, säger Erik Lallerstedt som drev Eriks med en stjärna i Michelinguiden på Österlånggatan 1986–1999.

Annons
Annons

Parallellt med Västerlånggatan, som fortfarande är stråket där flest turister hamnar – och där konkurrensen mellan restauranger har gått så långt att flera krogar känner sig tvingade att ha inkastare för att få gäster – så är Stora Nygatan lite lugnare. Den bilfria gatan har de senaste åren blivit ett av matnaven i Gamla stan. Den hyllade restaurangen och vinbaren 19 glas öppnade 2008 och ett år senare slog gänget bakom Leijontornet upp portarna till Pubologi, stans första riktiga gastropub.

Ytterligare en gata ner, på Lilla Nygatan, kommer vi än längre från turisterna. Här hade ju Leijontornet från och till huvudrollen fram till 2010, då man stängde som traditionell restaurang. Istället öppnade man Djuret och nyligen baren Tweed, bägge på hotel Victory. Lilla Nygatan är kanske stadsdelens mest spännande gata just nu.

– Visst var vi med och förändrade gatan. Där vi nu har festvåning hade vi först bar och bageri som drog folk. Sedan ändrade Victory hotel inriktning och öppnade Djuret, säger Björn Frantzén.

För en månad sedan slogs portarna upp till Frantzén/Lindebergs tolkning av en engelsk pub; The flying elk. Här är det betydligt större, billigare och folkligare än på den stjärnbeströdda systerkrogen. Med matsal, pub, cocktailbar och vinbar på Lilla Nygatan på Mälartorget tar man upp nästan ett halvt kvarter.

En torsdagskväll i april är det i princip fullt redan vid 19-tiden. Överlag är gästerna män, många av dem har skägg, bor i Stockholm och vi räknar till minst en rutig skjorta vid varje bord. Alltså inte samma publik som man möter på Sallys, den italienska restaurangen på Västerlånggatan där en välklädd dörrvärd finns för att locka in turister.

Annons
Annons

– Eftersom vi kan ha 300–400 gäster per kväll kan vi ta emot alla olika typer av människor. Faktiskt så har vi blivit lite tagna på sängen av mängden folk som hittat till oss. Och vi har redan stammisar, säger Björn Frantzén.

Innan de startade Frantzén/Lindeberg hade Björn samma relation till Gamla stan som många andra som växte upp i Stockholmstrakten.

– När jag var 17 så åkte vi hit och drack öl. Vi visste vissa ställen där de inte kollade leg.

Snett mitt emot en av Sveriges äldsta restauranger, Den gyldene freden, som på sin hemsida skriver att de serverat husmanskost sedan 1722, ligger nya Cultur bar och restaurang. Denna nyinredda kombinerade bar och krog drivs i princip av kvinnor. Elin Bergström är restaurangchef och Sara Henstam köksmästare. De hoppas att Cultur ska bli en mötesplats, och då inte bara för turister.

– Järnet som låg här tidigare hade väldigt många stammisar och några av dem har vi tagit över, men vi märker också att det kommer gäster från andra stadsdelar, säger Elin Bergström.

Hon har tidigare jobbat på just Den gyldene freden och där märkt förändringen i Gamla stan.

– Jag tycker att det började med F12-gruppens Le Rouge som fick folk från olika delar av Stockholm att komma hit. Nu när det finns fler bra ställen, som vi, 19 glas och The flying elk, tror jag att fler hittar hit och kanske går mellan ställena, fortsätter Elin Bergström.

Där Kungsträdgården var platsen man kunde vandra från krog till krog på 80-talet, tillhörde 90-talet Stureplanshaken och på 00-talet fullbordades krogtäta Sofo med ställen som Pet sounds och Urban deli. Nu sällar sig Gamla stan till stadsdelar där man kan tillbringa en helkväll på olika adresser.

Annons
Annons

På så sätt pånyttföds stadsdelen som egentligen är klassisk krogmark med den Gyldene freden, Leijontornet och 1980-talsmötesplatserna Bistro Ruby och Eriks, som låg i samma lokal på Österlånggatan där Le bar rouge ligger idag.

– Då var det i övrigt ganska lugnt i stadsdelen, säger Erik Lallerstedt. Nu är det betydligt mer liv på gatorna. Det är kul att folk med ambitioner hittat till Gamla stan
.

För dig som vill planera en kväll i Gamla stan. Här är en snabbguide till ställena. På de flesta behöver man boka bord för att äta.

Cultur bar & restaurang

Österlånggatan

Vin- och tapasbar som serverar Medelhavsinspirerade smårätter. Här finns en matsalsdel, en bardel och lite soffhäng. Stor uteservering. Avslappnat, schysta priser och ambitiös vinlista.

Prisläge: Smårätter från 40 kr.

Österlånggatan 34

Tel: 08-796 96 12

www.culturbar.se

19 glas

Hyllad vinbar och restaurang med stort utbud av vin och kunnig personal. I matsalen serveras en fast femrättersmiddag och tvårätters lunch. Även en mindre barmeny samt chambre separée och chefs table.

Prisläge: Tvårätters lunch 129 kr, femrätters middag 499 kr.

Stora Nygatan 19

Tel: 08- 723 19 19

www.19glas.se

Le bar rouge

I gamla Eriks lokaler ligger denna populär bar och restaurang i boudoirmiljö med mycket röd sammet och en franskdoftande meny. Hör till det större Brasserie Le Rouge som huserar i före detta Källaren Diana.

Prisläge: Huvudrätter från 185 kr. Trerätters meny ”Tour de france” för 295 kr.

Österlånggatan 17.

Tel: 08-505 244 60

lerouge.se

Pastis

Trångt och många stammisar. Pastis ligger trevligt vid Köpmantorget och statyn Sankt Göran och draken. Även här är menyn franskdoftande. Mycket ambitiös vinlista med fyra olika champagne på glas.

Annons
Annons

Baggensgata 12.

Tel: 08-202018

pastis.se

Djuret

Inget för vegetarianen. Här serveras ett djur i taget. Just nu kalv från Hamrånge tillsammans med Barbaresco-viner. Under fredagslunchen serveras en trerätters och vin till riktigt schysta priser.

Prisläge: Huvudrätter från 215 kr. Fredagslunchen 395 kr.

Lilla Nygatan 5

Tel: 08 - 506 400 84

www.djuret.se

Frantzén/Lindeberg

Med två stjärnor i Guide Michelin räknas Frantzén/Lindberg till en av de mest innovativa restaurangerna i Stockholm. Ingen á la carte, man blir uppringd inför besöket för att berätta om eventuella matallergier.

Prisläge: 17 serveringar för 2 100 kr. Lördagslunch med 14 serveringar för 1 650 kr.

Lilla Nygatan 21

Tel: 08-20 85 80

http://www.frantzen-lindeberg.com

The flying elk

Engelsk pub modernt tolkad av Frantzén/Lindeberg. På menyn allt från fish and chips till oxbringapaj med ankleverparfait. Här finns också vinbaren Gaston och cocktailbaren Corner club.

Prisläge: Huvudrätter från 165 kr.

Mälartorget 15

Tel: 08-20 85 83

www.theflyingelk.se

Den gyldene freden

Denna klassiker har en Bib Gourmand i Guide Michelin. Här serveras modern husmanskost efter säsong i klassisk Gamla stan-miljö. Att golvet lutar lite är grädde på moset.

Prisläge: Huvudrätter från 195 kr. Meny från 495 kr.

Österlånggatan 51

Tel: 08-249 760

www.gyldenefreden.se

Pubologi

En tolkning av gastropub med samma ägare som Djuret. Liten lokal där de flesta gäster sitter vid ett långt bord. Menyn baseras på mellanrätter men man kan också beställa fasta menyer. Har en Bib Gourmand i Guide Michelin.

Prisläge: Fast meny 5 rätter 595 kr.

Stora Nygatan 20

Tel: 08 - 506 400 86

www.pubologi.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons