Annons
X
Annons
X

Köket högst upp på bostadsönskelistan

Köket kommer i första rummet. Även en öppen planlösning och en stor terrass står högt på önskelistan när vi i Sverige väljer ett nytt boende, visar en undersökning från Fastighetsbyrån.

[object Object]
Visning av en lägenhet. Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Undersökningen, gjord bland 1000 svenskar, visar att läget är den viktigaste faktorn vid val av nytt boende. Närhet till grönområden och kommunikationer premieras. Näst viktigast är priset följt av planlösningen. Att bostaden är fräsch kommer på en fjärde plats, före storleken på bostaden.

Utifrån pejlingen står det också klart att köket befäster sin position som det absolut viktigaste rummet vid val av ny bostad. Och, kanske inte så uppseendeväckande, om man får välja vill man helst ha en fräsch bostad med öppen planlösning.

Köket är överlägset det viktigaste rummet vid val av boende. 65 procent av svenskarna lägger störst vikt vid köket när de ska välja boende. Det kan jämföras med 27 % för vardagsrum, 6 % för badrum och 3 % för sovrum. Men det ställs, förstås, krav på kökets standard. Undersökningen visar att vi vill att köket ska ha bra förvaring, stora arbetsytor och bra utrustning.

Annons
X

– I Sverige umgås vi mycket i våra hem och äter många måltider hemma – och då blir köket väldigt avgörande när man väljer bostad. Att ha ett bra kök, och gärna öppen planlösning, är alltså värdehöjande när man ska sälja en bostad, kommenterar Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist.

Han tillägger att den tendensen verkar bli allt starkare vid en jämförelse med tidigare undersökningar.

Däremot, visar undersökningen, att öppen spis har liten påverkan på boendevalet. Närhet till nöjesliv, förskola och skolor är inte heller det faktorer vilka betraktas som särskilt avgörande.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad gäller lyx så ligger en stor takterrass högst på önskelistan. Ett exklusivt badrum med jacuzzi hamnar på en andra plats. Även en stor klädkammare är populärt.

  Annons
  Annons
  X

  Visning av en lägenhet.

  Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X