Annons
X
Annons
X

Kokande Gazailska över dödlig smäll

När åtta palestinska explosionsoffer begravdes på lördagen kokade Gazaremsan av ilska mot Israel. Men mysteriet kring jättesmällen i fredags kväll fortsätter - ockupationsmakten förnekar all inblandning.

Av AFP, TT
(uppdaterad)

– Vi hade inga operationer mot Gazaremsan i fredags, sade en israelisk militärtaleskvinna på lördagen.

”Fienden försöker förneka sitt ansvar för detta brott, men är ensamt ansvarig”, insisterade Islamiska jihad.

Det sannolika huvudmålet i fredags var Ayman al-Fayid, 42 år och ledande inom det militanta Islamiska jihads väpnade gren al-Qudsbrigaderna.

Annons
X

Men smällen - som kan ha varit en bomb, en projektil från israeliskt flyg, eller helt enkelt att ett vapenförråd råkade flyga i luften - var större än så. Hela det trevåningshus där al-Fayid bodde rasade samman, minst tio hus till skadades. Av människorna i al-Fayids hus omkom minst åtta, förutom extremisten själv dödades även hans 37-åriga hustru och tre av hans barn, 21, 19 och sex år gamla, liksom ytterligare tre personer.

Ett 40-tal personer, varav nästan hälften barn, skadades.

På lördagen deltog tusentals palestinier i de åtta dödas begravningståg. Automatvapen avfyrades upp i luften och ropen på hämnd mot Israel var många.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men Israels järnring runt Gaza ser i allmänhet till att dylik hämnd inte kan bestå av något annat än de Qassamraketer som avfyras över gränsen. De sätter skräck i omgivande israeliska samhällen, men kräver ytterst sällan dödsoffer.

  Det Hamasstyrda Gaza är inte direkt inblandat i försöken till att återuppliva den israelisk-palestinska fredsprocessen. Sedan fredstoppmötet i Annapolis i november har uppemot 200 människor förlorat livet i konflikten, varav de flesta varit palestinska milismän i Gaza.

  Gaza TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X