Annons
X
Annons
X

Kokainmissbruk mäts i kloakvatten

Alla som bor i Oslo ska få sin urin granskad. Myndigheterna vill veta hur mycket kokain som konsumeras i staden. Stickprov som gjorts tyder på att det konsumeras 300 kilo kokain i staden varje år.

I Osla ska kokain spåras i avloppsvatten.
I Osla ska kokain spåras i avloppsvatten. Foto: SCANPIX

Ny teknik gör det möjligt att hitta mycket små mängder kokain. Instrumenten är så känsliga att de ger utslag på ett nanogram kokain, eller 0,000000001 gram per liter.

Än så länge behöver inte Osloborna vara oroliga för att polisen knackar på dörren med anklagande blick. Urinproven sker i högsta grad kollektivt. Invånarna går på toaletten som vanligt. Det är först i stadens två reningsverk som prover tas.

– Men det är förstås möjligt att undersöka avloppet från enskilda byggnader om man vill, som ett företag eller ett fängelse, säger Kevin Thomas, som leder forskningsprojektet på Niva, Norsk Institutt for vannforskning.

Annons
X

Proverna från avloppsvattnet centrifugeras för att skilja ut fasta delar. Vätskan som återstår pressas sedan genom ett filter, där de små mängderna med kokain fastnar.

– Det är både dyrt och svårt att hitta så små mängder av kokain. Det finns mycket annan skit också i vattnet, ämnen som vi inte är intresserade av att mäta, säger han.

Jämfört med andra metoder att uppskatta kokainkonsumtionen är fördelarna emellertid stora. Om statistiken bygger på polisens och tullens beslag samt antalet personer som grips för missbruk eller behandlas för överdoser, fångas bara en liten del av omsättningen upp.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Uppskattningar över narkotikamissbruket baserar sig därför oftast på utfrågningar där folk får svara hur mycket droger de använder. Många väljer att inte tala sant. Avloppsvattnet kan ge svar nästan med en gång, till en bråkdel av kostnaden för en intervju-undersökning.

  Visserligen händer det ibland att någon slänger kokain i toaletten när polisen gör en razzia och en del svinn blir det säkert i läckande avloppsrör. Men toaletterna ljuger inte.

  Resultaten hittills tyder på 10–15 doser av kokain per 1000 invånare och dag. Det stämmer bra överens med andra studier som har gjorts i Dublin, som var den första staden som utvecklade tekniken. En större studie av avloppsvattnet i London, Lugano och Milano visade dubbelt så hög kokainkonsumtion som polisens tidigare uppskattningar.

  Enligt Kevin Thomas konsumeras det nog mer kokain än vad polisen trott även i Oslo.

  Forskarna vill också se närmare på hur kokainkonsumtionen fördelas under veckan. De misstänker att fredag och lördag är de stora dagarna.

  Vad sker med kokainet som rinner ut i fjorden? Samlas den upp av fiskarna som andra miljögifter? Riskerar man att få en torsk som är hög på kroken?

  – Ingen vet vad som sker med kokainet, svarar Kevin Thomas.

  – Men det ackumuleras nog inte som PCB och andra miljögifter. När en människa använder kokain omvandlas 90 procent av kokainet till en nedbrytningsprodukt kallad bensylecgonine. Tio procent av kokainet skiljs ut i ren form genom urinen.

  Det går också att hitta nedbrytningsprodukterna till andra droger som cannabis, heroin och amfetamin. Men de bryts ner snabbare än vad kokain gör och resultaten är därför lite mer osäkra.

  – När det gäller heroin är det både ett problem att det finns legala produkter inom sjukvården som ger samma nedbrytningsprodukter. Dessutom använder Oslos heroinister ofta parkerna som toaletter och då blir det en felkälla, säger Kevin Thomas.

  Annons
  Annons
  X

  I Osla ska kokain spåras i avloppsvatten.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X