Annons
X
Annons
X

Kokainmissbruk märks i avloppet

Det finns kokain i Stockholms avloppsvatten. Vid en mätning i januari hittades klart mätbara halter av drogen.
–Det hade räckt med en kaffekopp vatten för att vi skulle kunna göra den här analysen, säger Olof Beck på Karolinska universitetssjukhuset.

(uppdaterad)

Varje dygn använder omkring en av 1000 stockholmare kokain. Den uppskattningen gör Olof Beck, adjungerad professor i analytisk klinisk farmakologi på Karolinska, som har analyserat avloppsvattnet i Stockholm.

Innedrogen går att följa från toaletter och handfat, i de södra förorterna såväl som på Stureplan, till reningsverket i Henriksdal. På reningsverket har man samlat in vattenprover i två tunnlar. I den ena rinner vatten från innerstaden, i den andra från Stockholms södra förorter. Det är TV4:s Kalla fakta som står bakom studien –den första i Sverige.

–Det är ordentliga halter och inga problem med att mäta kokainmängden i vattnet, säger Olof Beck.

Annons
X

Han arbetar även med att analysera drogtester från arbetsplatser. Siffrorna från avloppsstudien pekar på ett lika stort användande som arbetsplatstesterna, säger han.

Men avloppsstudien är en liten studie, för att få säkra resultat krävs att prover samlas in under en längre tidsperiod.

–Det här är en pilotstudie, inte någon fullskalig vetenskaplig undersökning, säger Lasse Wierup, journalisten som gjort reportaget.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men han menar att siffrorna snarare är en underskattning än en överskattning av antalet kokainanvändare och säger att det går att dra vissa slutsatser av studien.

  –Vi kan se att stockholmarna använder mindre kokain än människor i till exempel Rom och London, men att vi ligger på ungefär samma nivå som München och Frankfurt.

  Halten av kokain och nedbrytningsämnet bensoylekognin i vattnet är ett halvt mikrogram, eller 0,0000005 gram, per liter. Det utgör ingen fara för människor eller miljö.

  –Ingen narkotika jag känner till utgör någon fara i vattnet, ämnena bryts ned. Det man kan oroa sig för är läkemedel som innehåller hormoner och som inte bryts ned.

  Lasse Wierup är även aktuell som författare till boken Kokain som lanseras den kommande veckan. Till boken har han intervjuat ett antal kokainanvändare.

  Han säger att många av dem är medvetna konsumenter som inte vill stödja industrier där människor utnyttjas eller far illa. Men kokainet är ett undantag.

  – De är förvånansvärt ointresserade av kokainets bakgrund, trots att det är en industri som finansierar mord och står för ett otroligt cyniskt utnyttjande av människor.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X