Annons

Kokainet flödar på Stockholms krogar

Kokainmissbruket ökar på bred front i Stockholm. Det är inte längre bara en partydrog för det rika innefolket. - Kokain används mer och mer av vanligt folk, säger Håkan Asp, kriminalsinpektör på krogkommissionen i Stockholm. Nu uppmanas krogarna att ändra sina innemiljöer.

Under strecket
Publicerad

En lördagsnatt i Stockholm finns det kokainsniffande personer på i stort sett alla krogar runt Stureplan och Kungsträdgården. - Jag har jobbat med det här i fem år och under de åren har det ökat stadigt, säger Håkan Asp. Tidigare var det mest artister och kändisar som sniffade kokain. I dag söker ”vanliga” krogbesökare samma kick.

Håkan Asp tror att kokainet ökar både bland män och kvinnor, men kvinnorna är svårare att komma åt för poliserna som jobbar på fältet. Om två män går in på toaletten samtidigt blir poliserna alltid misstänksamma. Men hos kvinnor är det beteendet normalt även om det inte är fråga om att gå in och dra i sig vitt pulver. - Alkohol är den stora inkörsporten. Få skulle testa kokain nyktra. Men i berusningen provar de och tycker det är en positiv upplevelse. Kokain, ecstasy och andra ”innedroger” är lätta att få tag på. Synen på narkotika har också förändrats. ”Du är inte en knarkare om du inte sitter på plattan med en kanyl i armen” är ett vanligt synsätt. Kokain anses dessutom vara fint, ett kännetecken på klass och god smak. - Det är inte speciellt dyrt heller. Du kan få ett gram för en tusenlapp och det räcker ofta för att dela mellan två personer. Då är du nere på 500 kronor, säger Håkan Asp.

Annons
Annons
Annons