Annons
X
Annons
X

Koenigsegg stoppar Saab-köp

Förhandlingarna om köpet av Saab Automobile har avslutats, skriver Koenigsegg i ett pressmeddelande.

Christian von Koenigsegg poserar vid en Saab.
Christian von Koenigsegg poserar vid en Saab. Foto: ADAM IHSE/SCANPIX

Tidigare artiklar

”TIDSRAMARNA ÄR OÖVERSKÅDLIGA”

- Som det ser ut just nu kan vi inte slutföra affären. Tidsramarna är oöverskådliga, det är många processer som parallellt måste falla på plats. Det har dragit ut på tiden och alla har inte sprungit lika fort. Vi har en affärsplan men när Saab blöder och inte kan utvecklas i dessa väntans tider blir de ekonomiska implikationerna och utfallet av affärsplanen väldigt oöverskådligt, säger Christian von Koenigsegg till TT.

– Vi hade satt upp en absolut sista deadline till 30 november och vi såg i dag att det fanns ingen chans att få ihop affären till dess. Och därefter vågar vi inte tro på planen, tiden har gått för länge.

Vems fel är det att affären dragit ut på tiden?

Annons
X

– Vi pekar inte finger åt något håll. Det är en otroligt komplicerad process, säger von Koenigsegg.

Saab Automobiles informationsdirektör Eric Geers bekräftar till SvD att Koenigsegg Group dragit sig ur Saabaffären.

– Ja, det stämmer och Koeningsegg Group skickar ut en pressrelease nu klockan 17. Där står det att de är ledsna, men att det främst var risk kombinerat med tidsperspektiv som gjort att de drar sig ur.

Hade du väntat dig det?

– Nej det kom som en överraskning. Nu ska vi inte spekulera om vad som kan hända. Nu ska vi vänta på nästa steg.

Vad är det?

– GM tar beslut om Saab nästa vecka.

Kan de lägga ner er?

– Jag vill inte spekulera om det, vi får vänta och se.

Enligt Näringsdepartementet Jöran Hägglund är det för tidigt att säga att hoppet är ute för Saab.

– Vi fortsätter ha en dialog med GM för att se om vi hittar möjliga lösningar. Innan vi vet mer är det för tidigt att säga att allt hopp är ute. Det är också en viktig signal att ge till de Saabanställda.

– Jag har full respekt för att man gjort den här bedömningen. Den är gjord på affärsmässiga grunder. Det är många som har jobbat hårt med processen men som vi har sagt hela tiden är det här en komplicerad affär.

Paul Åkerlund, ordförande i IF Metalls verkstadsklubb på Saab Automobile i Trollhättan vill inte kommentera beskedet.

– I nuläget vill jag inte säga något, vi måste snacka ihop oss först. Du får återkomma, säger han till SvD.se.

– Det var en total nyhet för mig. Jag måste ta reda på vad som ligger bakom, säger Håkan Danielson, ordförande i Akademikernas fackklubb på Saab, till TT.

– Det kom väldigt oväntat. Jag tycker att man kommit väldigt långt i diskussionerna med Koenigsegg, och trodde nog att affären var helt klar, tillägger Danielson.

När GM och Koenigsegg Group skrev det första avtalet i juni hette det att affären skulle avslutas i september. Tidigt i höstas slog Saabchefen Jan Åke Jonsson fast att allt skulle vara klart den sista oktober. Men tidsplanen har sedan dess spruckit flera gånger.

Den senaste dystra nyheten, före tisdagens chockbesked, var då EU-kommissionen i början av november reste frågetecken om Saabs ekonomi. Christian von Koenigsegg, vd för Koenigsegg Group, har vid flera tillfällen lyft fram hur kritisk tidsaspekten är och ville inte se några fler förseningar.

TT

Annons
Annons
X

Christian von Koenigsegg poserar vid en Saab.

Foto: ADAM IHSE/SCANPIX Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X