Kockums förre ägare nära konkurs

Under strecket
Publicerad
Annons

Samtidigt fortsatte förhandlingarna i Düsseldorf med bland andra bankerna och regeringen i delstaten Nordrhein-Westfalen, där över 8 000 arbetsplatser står på spel, för att rädda företaget och upprätta en saneringsplan.
Enligt företagsledningen behövs 700 miljoner euro, knappt 6,4 miljarder, för att undvika en konkurs och utförsäljning.

Babcock Borsig ägde fram till nyligen det militära varvet HDW och därmed också Kockums. Koncernen har 22 000 anställda, varav 13 000 i Tyskland och är en av landets mest traditionsrika industrier.
Borsig grundades redan 1837 som ett gjuteri och var långt in på 1900-talet med sin fabrik i Berlin Europas största tillverkare av järnvägslok.
Den tyske förbundskanslern Gerhard Schröder sade på torsdagen att regeringen kan komma att ge ekonomiskt stöd till det konkursmässiga tyska verkstadsbolaget Babcock Borsig. Han tillade dock att stödet måste ligga inom ramen för gällande federala budgetbegränsningar.
Schröders besked om att klartecken givits för användandet av federala
medel för att rädda Babcock gavs efter ett möte med företagsledningen på torsdagskvällen. Han ville dock inte spekulera i storleken på det eventuella stödet.
Drygt 100-åriga Babcock Borsig har under snart 20 år haft problem att skapa förutsättningar för en långsiktig vinst och måste ha omedelbart kassatillskott för att klara av åtaganden i den löpande verksamheten och de 22 000 anställdas junilöner.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons