Hela denna artikel är en annons

Kockens bästa tips: så minskar du matsvinnet

De låga matpriseerna är en bidragande orsak till det höga matsvinnet tror Henrik Isaksson, kock och grundare av Matkomfort.
De låga matpriseerna är en bidragande orsak till det höga matsvinnet tror Henrik Isaksson, kock och grundare av Matkomfort.

1,3 miljoner ton. Så mycket mat slänger vi svenskar – varje år.

– Jag tror att det har mycket att göra med att vi på kort tid i princip har fått fri tillgång till mat, till ett allt för lågt pris, säger Henrik Isaksson, kock och grundare av Matkomfort.

Här ger han några tips på hur du enkelt kan minska matsvinnet.

Siffrorna från Naturvårdsverket är deprimerande.

De senaste åren har 1,3 miljoner ton mat kastats bort varje år. Och merparten står hushållen för: 938 000 ton, vilket motsvarar 97 kilo per person.

Kocken Henrik Isaksson tror att de låga matpriserna är en av de största bovarna i dramat.

– Många tycker visserligen att mat kostar mycket, men jag hävdar bestämt att det inte beror på att maten är för dyr. Det är framför allt boendet som tar allt mer av vår disponibla inkomst. Även sådant som bilar, kläder och aktiviteter blir hela tiden dyrare. Medan maten generellt blir billigare, exempelvis kostade fläskkotlett och kyckling nästan dubbelt så mycket på 1960-talet, säger han.

Matkasse utan matsvinn

2008 startade Henrik Isaksson Matkomfort, en matkasse utifrån tanken att alla borde få äta god och vällagad vardagsmat utan att behöva stå flera timmar i köket. Till skillnad från andra matkassar tillagas alla såser, fonder och grytbaser från grunden, av kockar.

– Det enda man behöver ha hemma är salt, peppar och något att steka i, säger Henrik Isaksson.

Att minska matsvinnet är också en viktig del av konceptet – och svinnet är i princip noll:

– Vi gör det vi kan, vi sorterar till exempel aldrig bort grönsaker bara för att de har en avvikande form eller ibland färg. Vidare portionspackas allt, anpassat efter hur många ni är i hushållet. Vi har heller inget lager och beställer aldrig några råvaror som inte redan har en köpare.

EXTERN LÄNK: 600 kr prova på-rabatt – ingen bindningstid. Använd koden ”SMARTMAT” eller klicka här matkomfort.se

Många livsmedel håller längre än bäst före

Vi är nog många som slaviskt följer matens bäst före-datum, men faktum är att de allra flesta produkter håller en bra bit efter att datumet passerat. Exempelvis mejeriprodukter, som håller flera dagar längre.

– Har jag mycket mjölk över brukar jag koka en béchamelsås och frysa in om jag inte kan göra en lasagne på en gång. Eller så gör jag en ugnspannkaka, vilket är perfekt även om jag har många ägg över, säger Henrik Isaksson.

Ägg är ett annat livsmedel som håller långt efter bäst före.

– Om du förvarar dem med den spetsiga sidan nedåt håller de i 2-3 månader. Att de bara märks upp med 28 dagar är på grund av en EU-lagstiftning. Är du osäker kan du knäcka ägget och lukta.

Sista förbrukningsdag ska du däremot se upp med.

– Det används på livsmedel som kan bli farliga när de är gamla, exempelvis fisk, kyckling, färs och skaldjur. Hinner du inte äta upp, frys eller tillaga innan datumet passerat och frys in färdiglagat!

EXTERN LÄNK: 600 kr prova på-rabatt – ingen bindningstid. Använd koden ”SMARTMAT” eller klicka här matkomfort.se
Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons