Kockarna dominerar i vårens bokutgivning

Under strecket
Publicerad
Annons

Det vore enklare att rada upp de publika kockar som inte kommer med en bok i vår; alla tycks finnas med i utgivningsbroschyrerna. Tina, Jamie Oliver, Nigella, Monika Ahlberg (Rosendahls trädgård), Renée Voltaire (Systrarna Voltaire), Eja Nilsson, Jens Linder, Cathrine Schück ... Men bantningsböckerna är också många och en matlagare, Kråke Lithander, har inte skrivit en receptsamling utan en bok om sin egen kamp mot fetman.
Fackböckerna tar stor plats i vår liksom alla vårar och det är lätt att dra paralleller mellan tidsklimatet och förlagens satsningar: Trädgårdsböckerna ökar, liksom böckerna mot stress och utbrändhet, och för tystnad, yoga och vikten av att ha det långtråkigt. Historieboomen verkar däremot ha avstannat men det ges ut en hop volymer om Heliga Birgitta med anledning av 700-årsjubiléet av hennes födelse.
Lite överraskande är vårens starka poesiutgivning. Ragnar Thoursie brukar räknas till de främsta men det är inte dikter han skrivit nu utan berättelser från sin livslånga tjänstgöring
inom Ams.

Bland debutanterna kan man spåra resultat av förlagens letande efter manus som handlar om annat än ungdom-i-storstad skrivna av ungdom-i-storstad. Ämnesvalen är annorlunda liksom debutanternas bakgrund.
Det är svårt att få lönsamhet i utländska mindre kända författarskap. Så är det nästan uteslutande säkra satsningar i den utländska skönlitteraturen i vår. De översatta romanerna har antingen legat länge på topplistorna, inhöstat prestigefulla litterära priser eller klassats in som presumtiva Nobelpristagare.

Annons
Annons
Annons