Annons

Kobanes invånare återvänder till ruiner

Hur återvänder man till en ruin? Sedan IS tvingades ut ur Kobane flyttar människor tillbaka till det som en gång var deras hus. SvD:s Mustafa Can och Magnus Hjalmarsson Neideman tillbringar en vecka i den raserade staden. Och möter en befolkning som är förkrossad - men hemma. Bläddra och se Magnus Hjalmarson Neidemans bilder med korta texter av Mustafa Can. Logga gärna in och få hela upplevelsen på story.svd.se/kobane

Under strecket
Publicerad

Hur återvänder man till en ruin? Sedan IS tvingades ut ur Kobane flyttar människor tillbaka till det som en gång var deras hus. SvD:s Mustafa Can och Magnus Hjalmarsson Neideman tillbringar en vecka i den raserade staden. Och möter en befolkning som är förkrossad - men hemma. Bläddra gärna för att se de starka bilderna. Och logga gärna in och få hela upplevelsen på story.svd.se/kobane. Att se in i hus som förstörts men ännu står kvar med innerväggar är som att titta in i dockskåp, bli vittne till levda liv. Men även de som beklagar sin belägenhet, begråter den medan de plockar upp spillror av levda liv, säger det: ”Hemmet är ljuvt.” Det är som om Kobanes invånare upphöjt förhärjningen till dygd.

De återvände för 20 dagar sedan, tillsammans med en son, svärdottern och tre barnbarn. Under det granatskadade taket över bottenplan, som saknar både fasad och väggar, har familjen samlat det som räddas kan. Fyra madrasser, ett par filtar, en bucklig kastrull, en almanacka, två par skor och ett par tofflor. Hedule, Mohamed, Silva, Selma och Ahmet samlas runt elden medan regnet öser ner utanför.

Annons
Annons
Annons