Annons
X
Annons
X
Ledare
Op ed

Kobane kan räddas – om bara PKK vill

Rök över staden Kobane, bilden är tagen från den syrisk-turkiska gränsen på fredagen.
Rök över staden Kobane, bilden är tagen från den syrisk-turkiska gränsen på fredagen. Foto: OMER URER/AA/TT

OP-ED

**När denna text **skrivs har Kobane fallit eller står i begrepp att falla i Islamiska statens händer. Etnisk rensning väntar. I nyhetsrapporteringen har vi kunnat läsa att kurdiska trupper kämpar outtröttligt men är för få och för dåligt beväpnade. USA har genomfört attacker från luften, men utan tillräckligt med soldater på marken har flygattacker en begränsad effekt.

Vi har också kunnat läsa att bara någon kilometer bort från Kobane, som ligger vid gränsen till Turkiet, står den turkiska armén och väntar. Många frågar sig varför Turkiet inte gör något?

**Vad som inte **har nämnts i nyhetsrapporteringen i Sverige och i många internationella medier är dock att Kobane skulle kunna räddas vilken sekund som helst om det kurdiska kommunistpartiet, PKK, så ville. Den primära orsaken till att de kurdiska styrkorna ser ut att besegras är inte att ingen hjälper dem, utan att de inte vill ta emot hjälp.

Annons
X

Den styrka som just nu slåss mot Islamiska staten är YPG, ”folkets skyddsstyrkor”. Detta är det syriska partiet PYD:s väpnade gren. PYD är samma organisation som PKK. Denna organisation har drivit undan andra kurdiska organisationer från Syrien. Nori Brimo från Kurdistan Democratic Party in Syria, berättar i kurdisk TV att redan 2012 grep PYD 80 av hans medlemmar.

Nezir Melakhalid från samma parti berättar också att: ”Vi har flera tusen peshmerga redo att strida in i det sista för att försvara Kobane. PYD kastade ut oss (2012) och lät oss inte träna våra styrkor i våra hemtrakter. När vi istället beslöt att träna dem i irakiska Kurdistan blev vi kallade förrädare.”

På samma sätt vittnar Omid Khoshnaw från partiets irakiska gren: ”Vi har velat hjälpa våra bröder och systrar i kurdiska Syrien men vi är rädda för att inbördeskrig ska bryta ut [mellan kurder]... Vi har blivit varnade för att om vi skickar några peshmerga överhuvudtaget kommer PYD att slå tillbaka mot oss. Vi får inte träda in i regionen utan PYD:s tillåtelse och inte heller får vi ge militärt stöd. Allt ska ske via dem och detta kan vi inte acceptera.”

Bilden bekräftas även av andra partier. Abu Bakir al Adni, Islamic Union of Kurdistan, anmärker också på att PYD vägrar låta andra partier vara verksamma i Syrien.

**I detta perspektiv **är det inte förvånande att Kobane står inför sin undergång. PYD lyckades tillskansa sig makten i norra Syrien genom att i inbördeskrigets inledning samarbeta med Assadregimen. PYD använde sin nyvunna makt på sämsta tänkbara sätt genom att fördriva sina politiska rivaler.

Nu står PYD ensamt mot Islamiska staten och vägrar ta emot hjälp. Ett mer oansvarigt beteende än detta är svårt att hitta. Tyvärr är det inte förvånande eftersom denna extrema inställning till andra organisationer är ett av PKK:s kännetecken.

**Stefan Olsson **är chef för tankesmedjan Frivärld.

stefan@frivarld.se

Stefan Olsson

Annons
Annons
X

Rök över staden Kobane, bilden är tagen från den syrisk-turkiska gränsen på fredagen.

Foto: OMER URER/AA/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X