Annons
Recension

Kejsarbysten och andra novellerKnivskarpa karaktärer

MÄSTARKLASS Få skildrar människor så koncist och träffsäkert som Joseph Roth. Carina Burman välkomnar en välöversatt novellsamling där det vanliga alltid samsas med det förunderliga.

Uppdaterad
Publicerad

Det är något mycket sympatiskt över Joseph Roth (1894–1939). Han hör inte till de största namnen inom mellankrigstidens litteratur, men han är långtifrån okänd. Kanske kan han kallas en minor classic. Under senare år har flera av hans böcker givits ut på svenska, och nu kommer också urvalet ”Kejsarbysten och andra noveller”, översatt och kommenterat av Anders Björnsson.

Roth själv var en udda figur, som nostalgiskt betraktade det sönderfallna kejsardömet Österrike-Ungern. Han var född i en småstad i Galizien, nära gränsen till Ryssland, och återvänder i sina skrifter till liknande judiskt dominerade städer. Samtidigt var han en urban kosmopolit – studerade i Wien, arbetade i Berlin och flyttade 1933 till Paris, där han dog några månader före andra världskrigets utbrott. Som författare och journalist var han framgångsrik, men han odlade sitt utanförskap och söp omsider ihjäl sig. Mest känd är han genom romanen ”Radetzkymarschen” (1932), en sådan bok som följer läsaren långt efter att den ställts tillbaks i hyllan. På svenska har den inte givits ut sedan nittiotalet och är svår att få tag i.

Annons
Annons
Annons