Knepen som väcker våra minnen

RÄTTSSALEN. Tro inte att du automatiskt skulle vara ett bra vittne. I dag vet rättspsykologin att minnesproceduren behöver hjälp och använder därför olika väl belagda metoder. Metoder som också fungerar i vardagen.

Under strecket
Publicerad
De som blev vittne till mordet på Anna Lindh 2003 – här en teckning från slutpläderingen – hade svårt att komma ihåg vad de såg, enligt en studie. Attacken varade 12–13 sekunder. Så snabba förlopp kan man inte minnas lika tydligt som skeenden man bevittnar under lång tid.  
Illustration: Claes Folcker/Scanpix

De som blev vittne till mordet på Anna Lindh 2003 – här en teckning från slutpläderingen – hade svårt att komma ihåg vad de såg, enligt en studie. Attacken varade 12–13 sekunder. Så snabba förlopp kan man inte minnas lika tydligt som skeenden man bevittnar under lång tid. Illustration: Claes Folcker/Scanpix

Annons

Tänk så enkelt det vore om minnet var en kamera som spelade in allt vi hör och ser och sedan lagrade det i hårddisken, färdigt att plocka fram vid behov. Men så fungerar det inte. Att minnas är en handling som kräver aktivitet. Genom att tänka på eller prata om händelser så återskapar vi det vi varit med om.

Minnet utmärks av tre grundläggande faser som alla har betydelse för hur väl man minns: Inkodning, lagring och framplockning. – Det är till exempel betydelsefullt hur lång tid man var exponerad för en händelse. Om den varade en kort stund så är det sämre möjligheter för inkodning, säger Pär Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons