Knepen för att klara studentekonomin

Foto: Tor Johnsson

Det kan bli ekonomiskt tufft för många av de över 300 000 studenter som i dagarna tar plats på Sveriges högskolor. SvD guidar till hur du får studiestödet att räcka längre och hur du kan dryga ut kassan.

Under strecket
Publicerad
Annons

Bostadskostnaden är för många studenter den utgift som äter upp mest av de 10 860 kronor i CSN-bidrag och -lån som heltidsstuderande är berättigade. Ett sätt att minska kostnaden kan vara att dela boende med en annan student. Ett annat sätt att få koll på ekonomin är att planera för löpande utgifter i förväg. Se över dina inkomster och bestäm hur mycket pengar du får lägga på kläder, resor, hygienartiklar, abonnemang och försäkringar i månaden. På Hallå konsument! kan du göra en budgetkalkyl och se hur olika val påverkar dig.

Det är ingen hemlighet att det är billigare att laga egen mat än att köpa den ute. Om du äter lunch för 100 kronor om dagen blir det 36 000 kronor på ett år. Men det är lätt att även den inköpta matkassen blir dyrare än du tänkt dig. Ett sätt att minska kostnaderna är att äta mer vegetariskt och att planera inköpen innan du går och handlar. Saknar du inspiration och vill slippa tänka själv finns Portionenundertian som delar med sig av olika billiga recept och veckomenyer skapade av en dietist. På gratisappen Matpriskollen kan du också se vad de olika butikerna i din närhet har för varor till extrapris. För den som vill ha utemat men spara pengar finns bland annat apparna Karma och Toogoodtogo som ofta säljer mat för halva priset som annars skulle slängas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons