Knep som tystar härskarteknikerna

”Personer som jag har samarbetat utmärkt med tidigare började himla med ögonen, ignorera mig, vara nedlåtande och presentera mina idéer som sina egna. Vad har hänt?”, skriver kvinnan.
”Personer som jag har samarbetat utmärkt med tidigare började himla med ögonen, ignorera mig, vara nedlåtande och presentera mina idéer som sina egna. Vad har hänt?”, skriver kvinnan. Foto: Colourbox

Hon har precis befordrats - och möts nu av härskartekniker. I veckans Karriärakuten ges sju konkreta tips hur de ska tacklas.

Under strecket
Publicerad
Annons

Fråga: Hej! Jag är en kvinna i sena 40-årsåldern som alltid har arbetat hårt och satsat på att göra karriär i arbetslivet. Samarbetet med kollegorna har i stort sett varit problemfritt, det vill säga – så här långt. Direkt efter min senaste befordran, då jag blev medlem i ledningsgruppen, började jag mötas av något jag vill kalla för härskartekniker från flera av de andra i ledningsgruppen. Personer som jag har samarbetat utmärkt med tidigare började himla med ögonen, ignorera mig, vara nedlåtande och presentera mina idéer som sina egna. Vad har hänt? Har de plötsligt lagt sig an med dåliga personligheter? Jag känner mig respektlöst behandlad, helt utan orsak. Hur ska jag hantera detta? Jag vill gärna ha konkreta råd.

Helene Tronstad Moe, karriärvägledare: ”Gratulerar!” är kanske lite okänsligt som en första respons. Det ska inte tolkas som att jag tycker användandet av härskartekniker är toppen eller att jag inte förstår att det känns obehagligt att bli utsatt för dem.

Annons
Annons
Annons