Knarkfabrikerna hamnar inom unionens gränser

Efter utvidgningen av EU hamnar Baltikums och Polens narkotikafabriker inne i unionen med den risk för ökad smuggling som detta innebär. Smugglingen styrs med järnhand av en mycket organiserad brottslighet, som oroar både tull och polis.

Under strecket
Publicerad
Annons

1 maj flyttas Sveriges yttre östgräns i praktiken till länderna på andra sidan Östersjön. Den svenska tullens kontrollmöjligheter försvagas. I fortsättningen är det gränspolisen och tullarna i Polen, de baltiska staterna och Centraleuropa som blir den första försvarslinjen mot knarksmugglarna.
I flera av de nya länderna är korruption ett stort problem. Och östuvidgningen medför stora hot om mer narkotikasmuggling och mer gränsöverskridande brottslighet, varnar Rikskriminalen.

– Korruptionen finns ibland på väldigt höga nivåer, den avsatte presidenten i Litauen är det mest slående exemplet. Men den finns även inom polisen. Vi måste ibland ställa oss frågan: vilken information ska vi släppa och vart, säger kriminalinspektör Staffan Jonsson vid Rikskriminalen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons