Annons
X
Annons
X

Knarkexpert: ”Tillsätt ny drogutredning”

Samtidigt som Högsta domstolen nyanserar knarkstraffen är synen på riskerna med olika narkotiska preparat föråldrad, menar drogexperten Kai Knudsen. Nu uppmanar han regeringen att tillsätta en utredning för att slå fast vilken lista som ska gälla i domstolarna.

Farorna med kokain är överdrivna. Samtidigt kan växtdrogen kat vara farligare än vad man hittills trott. Det anser Kai Knudsen, som anlitas som expert i knarkrättegångar. När poliser, åklagare och domstolar arbetar med narkotikamål utgår de från rankinglistor på hur farliga olika typer av narkotika är.

Efter flera domar i Högsta domstolen, senast cannabisdomen i dag där en 49-årig man fick avsevärt kortare straff än de nio år som han dömdes till i tingsrätten, minskar betydelsen av hur stor mängd narkotika som hanterats. Men fortfarande spelar typen av narkotika stor roll.

Kritik finns mot att listorna, som skiljer sig kraftigt mellan olika länder, är godtyckliga. Så sent som i fredags kom en dom i Högsta domstolen som justerade ned farligheten för ecstasy.

Annons
X

– Den straffskala som vi har som utdöms i Sverige baseras på skala på farligheten på olika droger. Den skalan är inte särskilt vetenskaplig underbyggd och bygger rätt mycket på en gammal rättspraxis i Sverige, säger Kai Knudsen, som är expert i klinisk toxikologi på Göteborgs universitet.

Ett problem är när nya syntetiska droger kommer till Sverige. Farligheten, som påverkar hur långt straff som utdöms, brukar jämföras med redan existerande droger. Men om den tabellen är felaktig, så blir det även orättvisa jämförelser för de nya preparaten, menar Kai Knudsen.

– Ordningen på medlen är tokig redan från början.

Därför har han tagit fram en egen lista, som skiljer sig från andra tabeller som används. Bland annat just när det gäller kokain. Men också att ecstasy skulle vara farligare än amfetamin. Det är tvärtom, enligt Kai Knudsen. Ett annat exempel nyligen som kan förändra synen på en drog är en stor studie på kat-användare. Studien visade att de som rökte vanliga cigaretter och tuggade kat i afrikanska länder har dubbelt så högt insjuknande i hjärtinfarkt och risk för en för tidig död.

Studien uppmärksammades efter att en ung man kommit in på akuten i Göteborg med en massiv hjärtinfarkt, berättar Kai Knudsen.

– Han var helt igenkorkad i alla krankärl. Det är intressant eftersom det tidigare inte varit känt att det är så farligt.

Nu menar Kai Knudsen att det bör ske en stor översyn av tabellerna, en totalrevidering som ska slå fast vilken lista som ska gälla.

– Regeringen borde tillsätta en enmansutredning och bestämma vilken ska som ska användas.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X