Annons

Synnöve Clason:Knapphetens England har blivit kult

Åren efter andra världskriget präglades av nöd men tillförsikt i Storbritannien. Labour hade makten och välfärdsstaten grundades. ­Sarah Waters roman ”Nattvakten” och Peter Hennessys klassiska studie ”Never again” lyfter fram en omvälvande epok ur skuggan.

Under strecket
Publicerad

Sarah Waters roman ”Nattvakten” som kom på svenska i vintras utspelar sig i London under och efter andra världskriget. Den handlar om några människoöden präglade av blitzen och den totala nationella mobiliseringen mot det tyska hotet. Året 1947 står i fokus, sedan rör det sig om återblickar och förhistorier till de figurer och relationer som skildras i romanens första hälft.

Inspirerad av denna vemodiga berättelse om ett England i krig och under lång och påfrestande återhämtning grep jag till ­Peter Hennessys numera klassiska studie av epoken, ”Never Again: Britain 1945–51”. Det var då Labour försökte förverkliga sitt genomgripande ekonomiska och sociala reformprogram. Samlingsregeringen under Churchill hade under kriget lagt grunden för en revision av det gamla samhället. Det skulle nu bort med snusk och fattigdom, arbetslöshet (idleness i ordets dubbla bemärkelse), social otrygghet och skämmande orättvisor.

Annons
Annons
Annons