Annons
X
Annons
X

Knappast en dansk Anders Wijkman

DANMARK | NASER KHADER I NYTT PARTI IGEN

– Jag har kommit på att det inte räcker med magkänslan – hjärtat måste också vara med. Och jag har helt enkelt inte längre hjärtat där vi har placerat Liberal Alliance.

Så skrev den danske politikern Naser Khader på sin hemsida i januari i år när han lämnade det parti som han själv varit med om att grunda. Khader, för den som till äventyrs glömt bort honom, är mannen vars namn blev känt också utanför Danmarks gränser när han under Muhammedkrisen tog tydlig ställning för yttrandefriheten och bildade rörelsen Demokratiska muslimer.

I maj 2007 bildade Khader partiet Ny Alliance tillsammans med de två danska EU-parlamentarikerna Anders Samuelsen och Gitte Seeberg. Khader och Samuelsen lämnade då engagemanget i Det radikale venstre bakom sig, medan Seeberg hoppade av Konservative Folkeparti. Sedermera ändrade Ny Alliance namn till Liberal Alliance och ännu lite senare hoppade alltså grundaren Khader av, bland annat med förklaringen att han inte var liberal utan socialliberal.

Annons
X

I veckan, det vill säga drygt två månader efter avhoppet, meddelar så Khader att han lämnar tillvaron som politisk vilde och ansluter sig till Konservative Folkeparti. Därmed har han nu betat av tre danska riksdagspartier inom loppet av några få år, ett CV som få politiker har.

Att få delar hans meriter i det avseendet är inte så konstigt. För många partier på CV:t får lätt en politiker att framstå som barnsligt otålig och oförmögen att hålla i när den politiska vardagen blir bara slit och skäll.

Å andra sidan är veckans utveckling kanske inte så förbluffande som man skulle kunna tro. Redan när Ny Alliance bildades figurerade ordet socialkonservatism som ett av ledorden. Och ser man till vad Khader också sa när han motiverade sitt avhopp i januari blir tråden ännu rödare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Då vi stiftade Ny Alliance såg jag framför mig ett brobyggarparti, ett värdeparti, ett integrationsparti. Ett parti i linje med det jag kämpat för i många år. Men jag lyckades inte hålla fast vid den visionen.

  Om jag ska våga mig på en fri tolkning av det hela lyder den ungefär som följer.

  För väldigt många sitter det väldigt långt inne att erkänna att de bär på den konservativa bacillen. Man kopplar konservatism med reaktionärt bakåtsträvande och känner sig därmed tvungen att hålla distansen. I själva verket finns det betydligt fler som när konservativa böjelser än det finns folk som faktiskt uttalar det.

  Khaders vision är egentligen ett utmärkt exempel på vad som skulle kunna känneteckna ett modernt konservativt parti. Att bygga broar handlar ju sällan om radikalitet, snarare om en lite mer eftertänksam och pragmatisk inställning till de politiska skeendena.

  Khaders instinktiva koppling mellan detta och integrationsfrågor rymmer också den en hel del klokskap. Integration är inte radikalt, det är just ett brobyggande, vilket i sin tur kräver att man förhåller sig till och diskuterar såväl nya som gamla värden. Se där, något för Kristdemokraterna att fundera på, nu när de slits mellan konservativa och socialliberala viljor.

  Eller ja. Detta är i alla fall
  en möjlig tolkning. En annan är förstås att Khader är en sån som gillar att bränna broar och gå vidare i jakt på nya visioner och mål.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X