Annons
X
Annons
X

Knapp övervikt för de rödgröna

Ett år före valet har den rödgröna oppositionen en svag övervikt i SvD/Sifos septembermätning av väljaropinionen. Om valresultatet blir detsamma som mätningens ramlar Kristdemokraterna ur riksdagen och Sverigedemokraterna kommer inte in.

(uppdaterad)
Foto: SCANPIX / GRAFIK SVD

Om ett år och en vecka är det riksdagsval. I SvD/Sifos väljar- barometer för september får allianspartierna 45 procent av rösterna och den rödgröna oppositionen 48,4. Det är alltså i princip jämnt mellan alternativen i valet nästa år. Jämfört med augustimätningen har Socialdemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet ökat något. Alla andra har gått tillbaka.

Både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna hamnar under 4-procentsspärren till riksdagen. Men inga förändringar i undersökningen är statistiskt säkerställda.

–Jag tror att Kristdemokraterna kommer att få stödröster. Men de behöver naturligtvis också fundera på varför de ligger där nere. Ett parti vill väl inte ha stödröster utan röster, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

Annons
X

Det mesta tyder nu på att Sverigedemokraterna har etablerat sig runt den viktiga 4-procentsspärren.

Partiet har inte varit under 3procent sedan väljarbarometern i april i år.

–Om man ligger runt 4 procent är man med i leken, säger Toivo Sjörén.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sympatierna för EU-valets stora vinnare Piratpartiet redovisas inte i mätningen. Men Toivo Sjörén konstaterar att partiet har ett starkt stöd bland unga väljare under 30 år. I den gruppen uppger 9,6 procent att de ska rösta på ett annat parti än de som finns med som svarsalternativ. Enligt Toivo Sjörén sympatiserar cirka hälften av 9,6-procenten med Piratpartiet.

  Jämfört med valet 2006 har allianspartierna tappat 3,2 procentenheter och oppositionen gått fram 2,3.

  Alliansens dåvarande överläge har förbytts till underläge. Sedan Sifo började mäta opinioner i mitten av 1960-talet har det varit 13 val. Och den historiska statistiken talar också emot sittande regeringar, oavsett kulör.

  –Det block som har lett i september ett år före ett val har också varit större än det andra blocket i tio fall. Det har bara hänt tre gånger att det block som legat efter har lyckats spurta om det andra blocket, säger valforskaren Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

  De tre gångerna är:

  Valet 1968

  • Ett år före det hade de borgerliga partierna en ledning men socialdemokraterna under Tage Erlander gick om i valet.

  Valet 1979

  •I mätningarna i september 1978 hade socialdemokraterna en ledning, men det borgerliga blocket blev större i valet.

  Valet 1985

  •Socialdemokraterna lyckades vinna efter att de varit i underläge i septembermätningen 1984.

  –De senaste fem valen har det borgerliga blocket tappat från mätningarna ett år före valet och fram till valdagen, säger Sören Holmberg, som samtidigt påpekar att varje val är unikt och att väljarna nu mer rör sig mellan partierna och blocken i större utsträckning än tidigare.

  Sifos mätningar över tid visar att de borgerliga har svårare att locka kvinnor och unga än de rödgröna.

  Pensionärerna har dock sökt sig åt andra hållet. Bland de äldre får regeringspartierna 54,1 procent jämfört med oppositionens 39,6.

  Fortfarande har allianspartierna ett fast grepp om storstadsområdena.

  Socialdemokraterna lockar knappt 26 procent av storstadsväljarna.

  –Unga människor och övriga Sverige står på oppositionens sida och storstäderna och pensionärerna står på alliansens sida, konstaterar Sören Holmberg.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX / GRAFIK SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X