Annons
X
Annons
X

Knapp marginal för de rödgröna

Den rödgröna oppositionen leder fortfarande i opinionen, visar SvD/Sifo för april. Men det är med mycket liten marginal: 1,2 procentenheter.

Svallvågorna efter AMF-affären och LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedins agerande kan ha lagt sig. Det kan vara en av förklaringarna till att opinionen har lugnat ned sig.

I SvD/Sifos väljarbarometer för april återfinns inga stora förskjutningar i väljarnas sympatier, samtidigt fortsätter gapet mellan blocken att minska.

–Detta är det jämnaste läget i Sifo mellan blocken sedan S-blocket gick förbi i november 2006, förklarar valforskaren Sören Holmberg, professor i statsvetenskap.

Annons
X

För två veckor sedan skakade två opinionsmätningar om det politiska etablissemanget. Både Demoskop och Skop gav alliansen större stöd än oppositionen. Moderaterna blev största parti i Demoskop med 35,5 procent.

–Vad vi såg i Demoskop och i Skop är en monumental effekt av denna fenomenala mediefokusering på Wanja Lundby-Wedin och på Socialdemokraterna och skandalen, bedömer Sören Holmberg.

Men det finns också andra förklaringar. De olika instituten har delvis olika metoder. Sören Holmberg understryker också att Sifo har ett större urval än Demoskop och Skop.

En väljarundersökning från Skop som publiceras i DN och Sydsvenska Dagbladet idag ger istället alliansen ett övertag. Enligt den mätningen får de fyra allianspartierna tillsammans 50,6 procent av de tillfrågades sympati, medan de tre oppositionspartierna får 45,5 procent.

Men även i Sifos väljarbarometer för april fortsätter alltså gapet mellan blocken att minska. I februari var det 7,1 procentenheter. I mars 3,3 procentenheter. Nu är det nere i 1,2 procentenheter. Sören Holmberg konstaterar att utjämningen mellan blocken fortsätter i Sifo, men ”i lite lugnare takt”.

Den enda statistiskt säkra förändringen jämfört med i mars är Miljöpartiets uppgång. Partiet får 8,6 procent av väljarsympatierna, en ökning med 2 procentenheter. Sören Holmberg säger att det är svårt att förklara den förändringen.

Moderaterna som ökade kraftigt i förra mätningen ligger kvar på en historiskt hög nivå med 30,6 procent. Men Socialdemokraterna är fortfarande största parti med 34,6 procent. Partiet minskar med 2,9 procentenheter, men den minskningen är inte statistiskt säker.

Samtliga mindre riksdagspartier klarar sig över spärren på 4 procent i riksdagsvalet. Även om det är med ett nödrop för Kristdemokraterna (4,1 procent). Men Sören Holmberg konstaterar att samtliga mindre partier, förutom då MP, har skäl att vara oroliga. I ett första skede handlar det om deras resultat i EU-valet i juni.

–Profileringsutrymmet för småpartierna i de två familjerna blir viktigt. Å andra sidan behöver bägge blocken hålla sams inbördes för att de ska vara trovärdiga alternativ. Det är ett slags motsättning som finns.

Sverigedemokraterna ligger för tredje mätningen i rad under spärren.

–Det är uppenbart att Sverigedemokraterna sedan krisen kom inte har fått något riktigt säkert grepp. Det är snarare så att Sverigedemokraterna har försvagats den senaste tiden, säger Sören Holmberg.

12,5 procent av de tillfrågade tänker antingen rösta blankt eller vill inte uppge något parti.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X