Annons
X
Annons
X

Knallskott på Norra Bantorget

Stenkastning, knallskott och busvisslingar. Hundratals högerextrema och motdemonstranter manifesterade i dag på Norra Bantorget i centrala Stockholm. En polis skadades av ett knallskott.

Foto: FREDRIK MELLGREN

De högerextrema grupperna demonstrerade på eftermiddagen på Norra Bantorget i centrala Stockholm. Inför mötet, som ägde rum samtidigt som Prideparaden, hade Stockholmspolisen fått nationell förstärkning från Västra Götaland och Skåne.

Hundratals poliser, piketer, polishästar samt helikopter fanns på plats i närheten av Norra Bantorget, där det högerextrema mötet anordnades. Polisen spärrade av hela torget, samt närliggande gator. Inför mötet genomsökte polisen området, samt arrangörernas skåpbil, med bombhundar.

Vid klockan 14.30 utökade polisen avspärrningarna, så att de nådde över hela korsningen mellan Olof Palmes gata och Vasagatan.

Annons
X

Uppskattningsvis hade 400 motdemonstranter samlats vid Norra Bantorgets ena hörn, alldeles intill LO-borgen. De skanderade: Stoppa rasismen!

På motsatt sida av torget, cirka 100 meter från motdemonstranterna, stod de högerexterma grupperna. De hade hängt de norska och israeliska flaggorna intill podiet. Mellan de olika grupperna fanns en mur av poliser, som hindrade dem från att mötas.

Flera fyrverkerier avfyrades. En raket skickades tvärs över torget. Flera kraftiga knallskott smälldes också av. En polis fick ett knallskott i ansiktet och vårdades i närheten av torget.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Ridande poliser har satts in alldeles intill platsen där fyrverkerierna avfyrades. Det stod cirka tio poliser en bit bort och nu har de placerats närmare. Polisen är på helspänn, berättade SvD:s reporter Fredrik Mellgren, som var på plats på Norra Bantorget.

  Strax före klockan 15 kastade flera personer sten på Östra järnvägsgatan. Både kravallpolis och ridande polis försökte att hindra dem. Cirka en timme senare kastade motdemonstranter ägg mot mötesdeltagare i närheten av Norra Latins skolgård.

  – Ett antal personer har tyvärr inte hållit sig till våra avgränsningar. Det har inneburit att vi har fått mota tilbaka dem. Vissa har tyvärr kastat saker, däribland sten. Det är olyckligt, säger polisens presstalesman Hesam Akbari.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: FREDRIK MELLGREN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X