Annons

Kim Salomon:Knäfall för Mao gav livet mening i väst

Hur kunde den kinesiska kulturrevolutionen utöva en sådan dragningskraft på studenter och intellektuella på 1960-talet? Historikern Richard Wolin försöker i en ny bok besvara frågan ur ett franskt perspektiv.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I dag framstår 1900-talet som historiens skräckkabinett, seklet då den ena katastrofen avlöste den andra. Världskrig, folkmord och brott mot mänskligheten satte ohyggliga avtryck som vi fortfarande lever med. Auschwitz och Gulag utgör numera självklara orienteringspunkter i ondskans landskap. Vi förmår inte förpassa 1900-talet till historieböckerna utan söker ständigt svar på frågan hur civilisationstänkandet kunde leda till illdåd. Det finns förvisso gott om förklaringar, men likväl tycks vi fortfarande ha svårt att förstå eller begripa brottens omfattning och terrorns cynism. Dessutom ligger flera frågor i tankeskuggor. Vi vet fortfarande väldigt lite om hur ledarna i fascistiska och kommunistiska diktaturer hanterade att ha miljoner mord på sitt samvete och hur de kunde verkställa en politik som ledde till miljontals döda.

Likaledes är det fortfarande en öppen fråga varför människor okritiskt lät sig förföras av ideologiska skönmålningar. Namn som Stalin, Hitler, Lenin och Mao väcker fasa i dag, men så har det inte alltid varit. Tvärtom har diktatorerna hyllats av entusiaster världen över som vägledare och förebilder. Och fortfarande har de sina vapendragare som kämpar på politikens bakgård.

Annons
Annons
Annons