Annons

Thomas Schütte, ”United Enemies”Knådade ansikten återföds i brons

Thomas Schütte, ”United Enemies”, 2011. Installationsvy på Moderna museet.
Thomas Schütte, ”United Enemies”, 2011. Installationsvy på Moderna museet. Foto: Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet

Efter de prilliga japanska prickarna blir det tyskt tyngd på Moderna museet. På Yayoi Kusamas publiktillvända upplevelsekonst, ytligt sett en färgfest med många roliga tillfällen till selfies, följer något fullständigt väsensskilt: Thomas Schütte, en av Tysklands internationellt allra mest uppburna konstnärer.

Under strecket
Publicerad

Thomas Schütte, ”Vater Staat”, 2010. Installationsvy utanför Moderna museet på Skeppsholmen.

Foto: Albin Dahlström / Moderna MuseetBild 1 av 4

Thomas Schütte, ”United Enemies”, 2010.

Foto: Photo: Nic Tenwiggenhorn / Modern museetBild 2 av 4
Foto: Photo: Luise Heuter / Moderna museetBild 3 av 4

Daniel Birnbaum, Moderna museets chef och Thomas Schütte, aktuell med utställningen ”United enemies” tar en paus utanför museet.

Foto: SvDBild 4 av 4

Thomas Schütte, född 1954, utbildades på Kunstakademie Düsseldorf på 1970-talet under en särskilt kreativ period i det gamla Västtysklands viktigaste konstskola. Lärare var bland andra Gerhard Richter och Schüttes framgång har hunnit ikapp läromästarens. Han har tagit emot mängder av priser, inklusive Guldlejonet i Venedig 2005. Han har ställts ut från Serpentine gallery i London till Fondation Louis Vuitton i Paris och verk handlas till sensationella priser bland mäktiga samlare. Nu visas han för första gången Sverige i ett stort museisammanhang.

”United enemies” är en noga utvald utställning, som spänner över hela Schüttes bredd med verk från 1980-talet och framåt. Skulpturer först och främst, men också utopiska arkitekturmodeller och verk på papper som även de är arkitektoniska fantasier.

Annons
Annons
Annons