Annons
X
Annons
X

Klyftorna allt djupare hos både man och kvinna

Alla minns uppståndelsen när dåvarande ministern Birgit Friggebo hade ett ytterst vågat dekolletage på en Nobelmiddag. Opassande eller inte? Sammanhanget avgör hur mycket bar hud vi kan visa offentligt, anser modejournalisten och stilexperten Susanne Ljung.

Foto: SCANPIX

Nakenchock – alla artiklar

–När det gäller Birgit Friggebo var problemet inte urringningen i sig utan att hon deltog i en officiell tillställning som representant för regeringen, säger Susanne Ljung, som är programledare för radioprogrammet Stil.

Generellt är vi mer toleranta mot människors rätt att klä sig – eller klä av sig – som de vill än bara för några årtionden sedan. Då var det otänkbart med axelbandslösa urringade brudklänningar och man såg aldrig kvinnor som visade klyftan mellan brösten i toppar eller klänningar på jobbet. Idag däremot är det vanligt både på kontor, i butiker, i skolan och överallt där det inte råder en uttalad strikt klädkod.

Varför kvinnor väljer att exponera brösten är en fråga man kan grubbla på i tider då exempelvis ett feministiskt nätverk med namnet Bara Bröst kräver rätten att få bada topless på simhallar. Anledning? Jo, män får ju det, brösten skulle alltså inte alls vara någon sexuellt laddad kroppsdel med det synsättet.

Annons
X

Men det ger Susanne Ljung inte mycket för.

–Djupa urringningar skickar ut sexuella signaler, vad skulle anledningen annars vara? undrar hon retoriskt.

Att kvinnor för den sakens skull måste avstå från djupt ringade toppar tycker hon däremot inte alls. Det gäller bara att hitta rätt sammanhang. På privata fester med fri klädsel och på badstranden, eller fritiden överhuvudtaget, funkar det mesta, anser Susanne Ljung.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Grundregeln är dock fortfarande att visa hänsyn och respekt för andra människors uppfattning. Många tycker att det är direkt äckligt att tvingas titta på halvnakna män och kvinnor på lunchrestauranger vid stranden. Att täcka överkroppen är ett absolut måste för både män och kvinnor om man vill visa det minsta hyfs, manar Susanne Ljung.

  Inte heller är det så lyckat att kila in på Ica eller Konsum på sommaren, iförd shorts och bikiniöverdel, eller med naken överkropp om man är man. Susanne Ljung menar att här handlar det om matvaror som inte hör hemma i en miljö med svettiga och nakna kroppar.

  En annan kroppsdel som överraskande blivit självklar att blotta är magen. Mitt i smällkalla vintern ser man unga flickor med korta toppar som slutar en bit nedanför brösten. Till detta lågt skurna byxor, med effekten att större delen av magen är naken. Deras mammor har påfallande ofta tagit efter detta mode.

  –Jag sätter ett stort frågetecken för det här med nakna magar. Här måste varje kvinna ställa sig frågan: trivs jag med att gå runt med naken mage? Hur ser min nakna mage ut? Man får ställa sig framför spegeln och ta ställning till om magen tål att tittas på och om man verkligen mår väl av att lufta den offentligt, säger Susanne Ljung.

  Annars kan dagens medelålders och äldre kvinnor gärna visa mer hud än vad deras mödrar vågade göra. Ett rynkigt dekolletage eller gumvalkar runt midjan ska absolut inte hindra en äldre kvinna från att klä sig kvinnligt, enligt Susanne Ljung.

  –Vuxna kvinnor som visar upp kurvorna kan vara kul. För att leka med sin utstrålning finns ingen åldersgräns uppåt. Däremot kanske unga tonårstjejer inte alltid tänker på vilka kraftfulla signaler deras utmanande klädsel ger.

  Många arbetsplatser har uttalade regler för hur avklädda de anställda får vara.

  För några år sedan grep föreståndaren på ett dagis in när barnskötare och förskollärare i sommarvärmen hade shorts och bikiniöverdel, vilket förbjöds.

  Men på kontor är det vanligt med en viss kluvenhet, visar en ovetenskaplig rundfråga. På en mindre arbetsplats i mediebranschen jobbade för några år sedan en receptionist som kombinerade en påfallande yppig byst med en påfallande djup urringning.

  Hon var helt oförstående när chefen påpekade att besökare såg ända ner till bröstvårtorna från sitt uppifrånperspektiv. På andra arbetsplatser funderar man inte alls över saken. Generellt förefaller det som att yngre människor är mer toleranta till urringat på jobbet än äldre.

  Susanne Ljung tycker att det handlar om sunt förnuft och som i alla sammanhang: hänsyn och respekt för att andra kan känna sig besvärade.

  Hon berättar om ett restaurangbesök för en tid sedan. En dyr och flott krog där gästerna var uppklädda och hade valt att gå dit för att uppleva något speciellt.

  –Då stövlade det in ett par i shorts och ryggsäck och såg ut som om de gjort en paus i fjällvandringen. Vem vill titta på ett par håriga knäskålar när man äter en festmiddag? Nej, det var verkligen att demonstrera att här kommer jag och jag skiter i er andra.

  En man med naken överkropp eller shorts på fel plats kan uppfattas som avklädd också i bildlig bemärkelse. För många år sedan var dåvarande ordförande Hasse Ericson i fackförbundet Transport inblandad i en skandal. Medierna hittade honom på Kanarieöarna där han fotograferades i en mycket ofördelaktig pose, med shorts och naken överkropp. Bilden signalerade arrogans och många ansåg att den bidrog till hans fall.

  Idag finns det andra detaljer i det manliga modet som kan irritera. Många unga pojkar gillar att bära så lågt skurna byxor att de inte ens täcker rumpan. Istället får omgivningen möjlighet att betrakta bärarens kalsonger som på så sätt blir det klädesplagg som hamnar på stolssitsen eller i soffan. Oaptitligt, tyckte en rektor och det blev stora rubriker när förbud att äta i skolmatsalen utfärdades för kalsongpojkarna.

  –Inte så farligt. Det är ju ändå tyg som täcker stjärten, anser Susanne Ljung.

  Hon har också en generös inställning till brott mot den gamla regeln att kvinnor som vill vara välklädda inte ska vara barbenta. Etiketten har alltså påbjudit tunna hudfärgade strumpor till kjol och klänning i mer formella sammanhang.

  –Själv har jag aldrig nylonstrumpor. Jag smörjer in benen i en bra lotion så att benen blir mjuka och fina, då kan man vara barbent även mitt i vintern, säger Susanne Ljung.

  På stranden finns också oskrivna regler även om det är den plats där vi löper minst risk att genera andra. Här ser man alla stadier av avkläddhet, den enda regeln är strängt taget att könsorganet ska vara täckt. Allt annat går an – mer eller mindre.

  Alla vi som badade topless på sjuttiotalet och kände oss frigjorda får räkna med att bli betraktade som ganska hopplösa om vi slänger behån idag. Det är helt enkelt inte trendigt alls, trots nätverket Bara Brösts kampanj för motsatsen.

  –Själv har jag aldrig badat topless. Det skulle inte falla mig in att visa upp privata kroppsdelar offentligt, säger Susanne Ljung.

  Nu mitt i sommaren lär vi trots allt få stå ut med både det ena och det andra. Många som annars lyder överhetens alla påbud, från hjälmtvång till rökförbud, vill åtminstone kunna råda över den egna kroppen
  .

  Marianne Hühne von Seth

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X