Annons

”Klyftan mellan vit och svart lika gammal som USA”

Dr. Martin Luther King, Jr. under en demonstration 1965.
Dr. Martin Luther King, Jr. under en demonstration 1965. Foto: Stephen Somerstein

Jason ”Timbuktu” Diakité skriver en essä för SvD Kultur om hur dokumentären ”I am not your negro” och den trefaldiga Oscarsvinnaren ”Moonlight” drabbar honom – i en tid då USA:s rasistiska historia upprepar sig.

Under strecket
Publicerad

Den amerikanska författaren James Baldwin föddes den 2 augusti 1924 i Harlem i New York. 1948 flyttade han till Paris där han tillbringade en stor del av sitt liv. En av hans mest kända romaner är ”Go tell it on the mountain” från 1952. Baldwin avled den 1 december 1987 i Saint-Paul-de-Vence på franska rivieran.

Foto: Magnolia Pictures/Everett Collection/IBL

Malcolm X håller upp en tidning för publiken under ett protestmöte i New York City, den 6 augusti 1963.

Foto: AP Photo

USAs nyutnämnda justitieminister Jeff Sessions har inte lyckats distansera sig från de rasistanklagelser som följer honom under flera år. De går tillbaka till 1986 när han ska ha uttalat sig nedlåtande om en svart åklagare under sin tid som delstatsåklagare i Alabama och uttryckt sympatier för Ku Klux Klan.

Foto: Jim Lo Scalzo / AP

Alex R Hibbert och Mahershala Ali i Oscarsvinnaren ”Moonlight”.

Foto: Lucky Dogs

Mahershala Ali tar emot en Oscars för bästa manliga biroll för filmen "Moonlight".

Foto: AP

Jason Diakité, även känd under artistnamnet Timbuktu, är en svensk artist, författare och programledare.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Biosalongen i Brooklyn luktar svagt av öl. Jag kan välja mellan tolv sorter på fat och ytterligare varianter på flaska och burk. Man kan också beställa popcorn, kakor och hamburgare direkt till fåtöljen. Servitörerna duckar ljudlöst mellan raderna i den mörka salongen. Till vänster om mig sitter min vän Hallgeir från Oslo och till höger ett afroamerikanskt par.

"Vad kommer att hända med det här landet" undrar den smale mannen på vita duken, författaren James Baldwin. Kameran har precis fångat hans ansikte och detta är hans första replik. Jag förstår snabbt att det som utspelar sig framför mig inte bara är en film. Det är sanningar. Svar. Det är något med James Baldwins sätt att tala. Hastigheten, de väl avvägda orden, precisionen. Kroppsspråket är viftande. Hans händer ritar i luften. Baldwin är stundtals upprörd på gränsen till uppgiven.

Annons
Annons
Annons