Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Therese Larsson: Klyftan mellan Tyskland och ECB växer

Nu växer klyftan mellan Europas politiker och dess centralbank om hur man ska hantera den grekiska skuldkrisen. På ena sidan står framförallt Angela Merkel som pressas hårt av tyska väljare som inte vill betala för Grekland. Eurokrisen drar ner lusten att konsumera i Tyskland.

[object Object]
Nedskärningarna i den offentliga sektorn har medfört omfattande protester i Aten. Här protesterar offentliganställda den 18 maj mot att deras arbetsvecka ska utökas från 37,5 timmar till 40. Bland andra tyska tidningen Bild skriver ofta om hur ”lata och slösaktiga” grekerna är, vilket har fått till följd att förbundskansler Angela Merkel nu tampas mot en allt mer oförlåtande opinion. Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP

Uttrycket ”Vi är världsmästare på att betala” är ständigt återkommande i tyska tidningar – och då inte minst tabloiden Bild som satt en ära i att driva kampanj mot i tidningens tycke ”lata och slarviga” greker. Konceptet ser ut att lyckas. Bild läses av över 4 miljoner människor i Tyskland varje dag, och allt fler tyska skattebetalare värjer sig nu mot att de kan behöva stå för notan för den grekiska skuldkrisen.

För förbundskansler Angela Merkel är det en politisk mardröm. 2011 kantas av sju viktiga delstatsval, och hittills har hennes kristdemokratiska parti straffats av väljarna i samtliga delstater som gått till valurnorna. För tredje månaden i rad faller dessutom shoppinghumöret i Europas största land. Av 2000 tillfrågade konsumenter räknar den stora majoriteten med en fallande konjunktur och att de egna inkomstutsikterna försämrats. Som anledning uppger man notan för greklandkrisen och stigande energipriser.

Samtidigt börjar spelet mellan ministrar och centralbankschefer allt mer nå sandlådenivå. Såväl Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, som Frankrikes Christine Lagarde och eurogruppens chef Jean-Claude Juncker har öppnat för att löptiderna på de grekiska lånen kan komma att förlängas ytterligare. Uttalanden som fått centralbanken ECB att gå i taket. Frankrikes centralbankschef Christian Noyer, som tillhör ECB:s ledning, anklagade politikerna för att måla upp ett ”skräckscenario” och inifrån bankens skyskrapa i Frankfurt muttras det om att politikerna inte inser konsekvenserna av en omstrukturering av lånen.

Annons
X

En sådan konsekvens är enligt Christian Noyer att en grekisk skuldnedskrivning skulle leda till att Grekiska statspapper inte längre fungerar som en säkerhet för de grekiska bankernas lån hos ECB. De lånen är en livlina för grekiska banker som lånade 88 miljarder euro från ECB enbart under mars. En nedskrivning skulle med största säkerhet leda till en kollaps av Greklands banksystem – ett scenario som skulle kunna få exempelvis Irlands sköra banker att följa efter och sedan utlösa en dominoeffekt.

Oron är att investmentbanken Lehman Brothers fall, som utlöste finanskrisen 2008, ska framstå som småpotatis i jämförelse.

Annons
Annons
X

Nedskärningarna i den offentliga sektorn har medfört omfattande protester i Aten. Här protesterar offentliganställda den 18 maj mot att deras arbetsvecka ska utökas från 37,5 timmar till 40. Bland andra tyska tidningen Bild skriver ofta om hur ”lata och slösaktiga” grekerna är, vilket har fått till följd att förbundskansler Angela Merkel nu tampas mot en allt mer oförlåtande opinion.

Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X