Annons

Jesper Sandström:Kluvna liberaler kan bli blåsta på konfekten

Johan Pehrson (L)
Johan Pehrson (L) Foto: Claudio Bresciani/TT

Liberalernas Johan Pehrson försvarar Januariöverenskommelsen i dagens partiledardebatt – men om det fortsätter såhär fram till 2022 riskerar partiet många besvikna väljare.

Under strecket
Publicerad

Att vara liberal är att vara kluven, sade den forne folkpartiledaren Gunnar Helén, apropå partiets svåra balansgång mellan höger och vänster. Den kluvenheten är nu åter på tapeten, då det råder falangstrid inom partiet. Somliga vill fördjupa det samarbete med socialdemokraterna som uppstod genom Januariöverenskommelsen. Andra inflytelserika personer, däribland Lars Leijonborg, vill istället samarbeta närmare med med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Under partiledardebatten tycktes Liberalernas Johan Pehrson, ställföreträdande för Nyamko Sabuni eftersom hon saknar riksdagsplats, fast besluten att försvara det samarbete med Socialdemokraterna som Jöken innebär. Han och hans liberale kamrat i Jök-boet, centerns Anders W Jonsson upprepade, som de gjort sedan överenskommelsen ingicks, att den leder till att liberal politik faktiskt genomförs.

Annons
Annons
Annons