Annons

Klungan öppnar sig

De är varandras grillkrydda och allt de rör vid tycks bli guld. I veckan intar norrländska humorgruppen Klungan och koreografen Birgitta Egerbladh Stockholm med sin nya föreställning. Men vilka är de? Och vad vill de? SvD har pratat lycka, ensamhet, magkänsla, friidrott och skägg med nästan renrakade Klungan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Klungan är redo för Stockholm. Från vänster Sven Björklund, Carl Englén, Mattias Fransson och Olof Wretling. ”Jag blir väldigt sugen på att ha min egen arm i munnen”, säger Mattias,

Foto: DAN HANSSONBild 1 av 4

Tragik och komik går alltid hand i hand i Klungas värld. ”Vi har inte satt upp några mål att nu ska vi skriva om ensamma, utsatta människor, eller att vi ska skriva tragikomiskt. Det blir som det blir, säger Carl Englén, tvåa från vänster.

Foto: DAN HANSSONBild 2 av 4

En scen ur föreställningen på Dansens hus. Birgitta Egerbladh, koreograf och regissör, njuter av samarbetet med Klungan. ”De har texter och karaktärer, röster och idéer, och jag har min erfarenhet av kroppen och musiken. Men rent konstnärligt delar vi alla tankegångar och idéer”, säger hon.

Foto: DAN HANSSONBild 3 av 4
Bild 4 av 4

Den odödlige A-lagaren Sonny Contrera. Mannen som råkar äta möbeltassar eftersom han inte kan skilja på ”mat” och ”annat”. Mikal Hjort som drömmer om att bli uppfostrad av en djurfamilj. Och förstås –  den provocerande nycirkusartisten Katla.

Klungan har gett liv åt en lång rad säregna karaktärer som blivit kända och älskade -genom kultprogrammet Mammas nya kille i P3, utsålda teaterföreställningar runt om i landet och sommarens SVT-serie Ingen bor i skogen.

Annons
Annons
Annons