Bengt-Göran Kronstam:Kluckande klappar med rim och reson

Bengt-Göran Kronstam

Julklappsviner. Nu är det dags att skriva årets önskelista. Varför inte överraska med något som kluckar och klappar? Här är vinerna som gör julen både god och glad.

Under strecket
Publicerad
Annons

Julstressen stegras snabbt och ändå är vi bara i början av december. Det är mycket som ska göras innan julfriden infaller och tomtens säck gapar ännu oroväckande tom. Alldeles för ofta blir klappen en nödlösning. Inte heller gör mellandagsrean de dyrbara inköpen mer lockande i nuläget. Det är de kommande veckorna handeln ska toppa årets resultat.

Julfirandet inleds för min del i god tid med ett besök på Systemet. Det statliga monopolet lockar förvisso inte med rea, vare sig före eller efter jul, men trots det kan en kluckande julklapp vara nog så välkommen. Särskilt om du hittar det som är ovanligt och gärna något som är lite lyxigare än normalt.

Den svenska vinskatten är så finurlig att en tia extra inte sällan höjer kvaliteten med det dubbla. Följaktligen tar jag ett djupt tag i plånboken och köper några finare godsaker som jag sedan gömmer undan åt mig själv, men också några buteljer att ge bort vid eventuella julkalas och spontana inbjudningar.

Den svenska vinskatten är så finurlig att en tia extra inte sällan höjer kvaliteten med det dubbla.

Annons
Annons

Min första jul med nya flickvännen uppvaktade jag med en flaska sauternes. Världens finaste, tyckte jag, utvald med största omsorg och lika ljuv som den spirande kärleken. Det söta vinet är en essens av druvans allra godaste egenskaper. Vingårdarna ligger i Bordeaux, där avkastningen som helhet ligger på så där en flaska per vinstock. I Sauternes begränsas denna till ett enda glas från varje ranka och druvorna skördas med nagelsax, en och en.

”Flytande guld” är en logisk beskrivning, men kärleken hade säkert föredragit att innehållet varit i fast materia. Min gåva var inte det minsta populär och hon förstod genast det jag blundat för: att den i första hand var ägnad min egen njutning.

Nu slutade denna saga ändå lyckligt. Vi är gifta sedan snart 30 år och flaskor har sedan dess inte legat under granen hemma hos oss. Annat än till mig själv.

En vit jul hoppas vi väl alla på, men julens vin är ändå rött. Ett glas 2015 Château de Piereux (nr 2293, 105 kr) smakar perfekt till den nyss glaserade skinkan, för en nattmacka medan den ännu är lite varm. Något för en uppesittarkväll då du kanske slår in de andra klapparna och klurar ut ett fyndigt rim.

Har du karaktär nog att låta vinet vila ett par år, så är det den dubbla flaskstorleken du ska satsa på. Utmärkta smakprov har du i 2013 Vila Santa (nr 12507, 199 kr/1,5 liter), 2011 Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape (nr 2811, 499 kr) och framför allt 2010 Brunello di Montalcino Col d’Orcia (nr 7841, 599 kr).

En vit jul hoppas vi väl alla på, men julens vin är ändå rött.

Stora flaskor har blivit ett mode, inte bara i Sverige. Det finns vinklubbar som inget annat gör än festar på vin ur magnumflaskor.

Annons
Annons

För en gång skull är detta varken snobberi eller trams. Tvärtom! Skälet är att flaskhalsen i den stora flaskan är smalare och den lilla luftbubblan mindre i förhållande till volymen. Vinet mognar därför långsammare. Fördelen kan låta marginell, men vinet blir desto mer nyansrikt och godare.

Jag lagrade och jämförde kontinuerligt ett bordeauxvin på detta sätt under tio år och när den vanliga flaskan stod med korken i graven var magnumflaskan fortfarande på väg uppåt. En kul lek, om du så vill och även det kan vara ett tips för nyfikna vintomtar.

Efter ett dussin år kan vinerna vara lika olika som om de kom från varsin kontinent. Till och med ett lågprisvin som 2013 Campo de Luz Garnacha smakar så mycket godare ur magnumflaskan (nr 2718, 129 kr/1,5 liter). Ett mervärde kan också tillskrivas det psykologiska. Magnumflaskorna är vackrare, generösare och festligare, helt enkelt. För varje restaurang i Paris med ambition är det så man numera serverar sina viner glasvis.

Minst två flaskor (och gärna fler) blir det av varje vin. Dels för att innehållet är roligast att dricka i goda vänners lag, dels för att ha något kvar när jag upptäcker att smaksensationen är högre än förväntningarna. Det blir den ofta om vinet fått ligga till sig.

Några champagner slinker med, utan att jag för den skull tänker på den stundande nyårsfesten.

Några champagner slinker med, utan att jag för den skull tänker på den stundande nyårsfesten. Champagne är nämligen ett suveränt lagringsvin. Kolsyran gör att flaskans tomrum är fyllt med koldioxid, i stället för det syre som annars obönhörligt leder mot vinets undergång.

Med lagringen rundas fruktsyran av och fram träder i stället helt nya dofter och smaker. ”Brödighet” kallas detta, en kombination av druvans tre hörnstenar: frukt, jäst och krita. Även där att magnumbuteljerna att föredra.

I princip alla viner håller minst ett år, även i garderoben. Egentligen är det bara lådvin som är att betrakta som färskvara, men det är heller inte aktuellt under granen. Ja, och så fino och manzanilla förstås. Dessa två sherryvarianter på samma tema, världens mest aptitretande viner, är liksom champagnen resultatet av en andra jäsning. När de buteljeras är de också färdiga att konsumeras omgående och på stående fot, förslagsvis med goda tilltugg. I det fallet funkar för övrigt även det svenska smörgåsbordet förträffligt, även till sill- och strömmingsinläggningar.

Gör som jag: önska dig något gott!

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons