Annons

Klöver gör fälten friskare

Utan konstgödsel och besprutning reser sig höstvetet jämnt och friskt på Lars Birger Johanssons och Anneke Svantessons åkrar utanför Enköping. All gödning kommer från klöver som odlas enkom för att vändas ned i jorden som växtnäring.

Under strecket
Publicerad

”Jorden blir bättre för varje år sedan vi började odla ekologiskt”, säger lars-Birger Johansson på Fröshults prästgård.

Bild 1 av 1

”Jorden blir bättre för varje år sedan vi började odla ekologiskt”, säger lars-Birger Johansson på Fröshults prästgård.

Bild 1 av 1
”Jorden blir bättre för varje år sedan vi började odla ekologiskt”, säger lars-Birger Johansson på Fröshults prästgård.
”Jorden blir bättre för varje år sedan vi började odla ekologiskt”, säger lars-Birger Johansson på Fröshults prästgård.

Rödklöverns finförgrenade rotsystem borrar sig in längs myriader av mikroskopiska gångar och luckrar upp jorden så att den uppländska leran böljar undan som en våg för plogen. Klöverns yttersta rötter trevar sig ned till två meters djup där de hämtar upp vilande näringsämnen och mineraler till de övre jordlagren.
Från luften binder klövern kväve och det var så Lars Birger Johansson på Frösthults prästgård först kom på att ta upp den gamla odlingsidén. Där vild klöver hade råkat vändas ned i jorden blev det fin fart på nästa års veteskörd.

Annons
Annons
Annons