Klotter och avgaser stör stockholmare

Skräp, klotter och biltrafik hör till Stockholms allvarligaste miljöproblem. Det tycker stockholmarna i en ny undersökning. På Kungsholmen kostar städning av parker och gator varje år lika mycket som 100 förskoleplatser eller 35 000 hemtjänsttimmar. – Nedskräpningen har ökat och vi hinner inte riktigt med, säger Birgitta Waller (mp), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kira von Knorring promenerar ofta med Golden retrievern Linus längs Norr Mälarstrand och genom Rålambshovsparken.
– Det har blivit skräpigare och det kunde varit fräschare. När jag som hundägare är petigt noggrann med att plocka upp efter min hund, tycker man att folk kunde vara bättre på att ta med sig skräpet när de går.

Hon får medhåll av Birgitta Waller som säger att nedskräpnings- och klotterfrågor har fått ett allt större utrymme på stadsdelsnämndens dagordning, inte minst för att kostnaderna för städning har ökat markant de senaste åren. Mellan maj och september förra året samlades 120 ton skräp in bara på Kungsholmen.
– Det har skett en attitydförändring, folk är inte längre lika noggranna att plocka upp efter sig. Nedskräpningen har ökat och det handlar framför allt om större volymer men på samma platser.
En åtgärd är att öka städinsatserna, en annan att öka folks medvetenhet.
– Genom annonser, vår webbsida och nya uppmuntrande parkskyltar med förhållningsregler vill vi förändra folks attityder och uppmana dem att ta med sig skräpet när de går, säger Birgitta Waller.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons