Kloster med en hisnande historia

BOKLÅDAN | Katarinaklostret

Under strecket
Publicerad
Annons

När de luftkonditionerade lyxbussarna med badturister och bibelgroupies från Eilat och Sharm el Sheik givit sig av lägger sig friden över Katarinaklostret. Fast helt tyst blir det knappast längre; intresset för bergsklostret gör att det numera nästan alltid vimlar av besökare i området, i synnerhet vintertid. Och inte heller den sägenomspunna stjärnhimlen över Sinai är längre vad den varit sedan ett modernt bungalowhotell med grälla neonljus byggts nere på Sahaslätten – där en gång folket i väntan på att Mose skulle komma ner från berget inledde sin vilda dans runt guldkalven.
Turistindustrin är dagens guldkalv även om de egyptiska myndigheterna nesligt tvingats bordlägga sina storslagna planer på en linbana upp till Mose berg samt införande av inträdesbiljett till klostret. Och även om inga turistoperatörer ännu byggt golfbanor på Sahaslätten, är det väl bara en tidsfråga innan så sker. För dansen runt guldkalven fortsätter.
I 1500 år har Katarinaklostret varit i bruk. Det är en av kristenhetens märkligaste platser och rymmer därtill flera av dess mest dyrbara skatter. Ikonsamlingen är unik och innehåller inte endast några av de allra äldsta ikonerna, utan även praktverk av mästarmålare från Kreta och Konstantinopel. I munkklostrets numera digitaliserade bibliotek finns oersättliga handskrifter och inkunabler, även om paradnumret – Codex Sinaiticus – stals ur biblioteket på 1800-talet av en girig tysk. Sinaibibeln befinner sig i dag på British Library i London. Munkarna har emellertid aldrig slutat att kräva tillbaka sin bok.
Om denna sägenomspunna plats har Gunnel Katharina Wahlström skrivit en vacker och inkännande bok med starkt personligt anslag. I Katharinaklostret vid Mose berg i Sinai (207 s, Carlssons) förklarar hon varför Sinaiklostret, som ursprungligen var helgat åt jungfru Maria, kom att bli förbundet med den unga martyren Katarina – ett av kristenhetens mest älskade kvinnliga helgon. Vid sidan om munkarnas vardagsliv och sina egna djupgående möten med bergseremiter återberättar Wahlström även delar av klostrets uråldriga och hisnande historia.
Torgny Nordin

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons