Krönika

Ola Wenström:Klopp kramar det bästa ur fotbollen

Ola Wenström

Hur många kramar finns det i fotbollsvärlden? Pandemin och Liverpool är två aktuella och tydliga exempel som ger oss svaret: Inte tillräckligt många.

Under strecket
Publicerad
Den tyske tränaren Jürgen Klopp har gjort Liverpool till mästare i England.

Den tyske tränaren Jürgen Klopp har gjort Liverpool till mästare i England.

Foto: Jon Super/AP
Annons
Den tyske tränaren Jürgen Klopp har gjort Liverpool till mästare i England.

Den tyske tränaren Jürgen Klopp har gjort Liverpool till mästare i England.

Foto: Jon Super/AP
Den tyske tränaren Jürgen Klopp har gjort Liverpool till mästare i England. Foto: Jon Super/AP

”Snälla pojkar får inte kyssa fina pokaler”, ungefär så har det sagts. Tänk att det 2020 fortfarande finns gott om distanserade betraktare och initierade experter som klamrar sig fast vid gamla dammiga deviser. Bara de bästa ska spela – punkt. Gruppdynamik och trivsel är flum – slutdiskuterat. Att stänga in en mittback på toaletten är tydligt ledarskap – färdigtjafsat. Covid 19 och Jürgen Klopp visar dock – på väldigt olika sätt – att det kan fungera annorlunda. Ja, till och med bättre.

Liverpool är färska engelska ligamästare för första gången på 30 år. En mångmiljardtaxerad och genomskicklig spelartrupp har avgjort med en månad och sju matcher kvar av den postpandemiska säsongen. Rekordsiffror i antal poäng och segermarginal lär sticka ut i ett lysande bokslut så småningom. Kalla fakta är odiskutabla och ointagliga. Men framförallt bygger den här exempellösa segerräden på varma värden. Kött, blod och kramar.

Annons
Annons

Visst, tandraden är fejkvit och gesterna ibland hyckelyviga men Klopp har på ett annars sällsynt äkta och känslotransparent sätt omfamnat sin stad, klubb och trupp sedan hösten 2015. Han både personifierar och förkroppsligar och lyckas på något sätt att varva sin galna glöd med analytisk kyla. Anfieldkoncernen gillar läget, bullrar med och levererar resultat. Inga är uppenbart hårdare att slå under 90 minuter men så gott som alla visar upp tydligt mjuka sidor på all annan tid; detta Liverpool är på alla sätt det mest moderna som fotbollsfabriken har producerat.

Coronafotbollens effekter i stort har få vinnare med ett ansenligt undantag: Fansen och deras betydelse. Och då menar jag inte ekonomiskt. Det här är emotionellt. Spökfotbollen ekar skrämmande tomt och prestationerna hos samtliga inblandade påverkas. Hemmafördelen har minskat drastiskt. Domarinsatser påverkas, inte alltid till det bättre. Men förhållningssätt och beslutsfattande berörs, åtminstone från nuvarande åskådarplatser alldeles uppenbart, av att en påtaglig publikfaktor saknas. Spelet blir trögare och chanserna färre. Det är helt enkelt sämre fotboll inför tomma läktare – och det är ju fantastiskt! Noll eller det motsatta hade ju varit förskräckligt. Supportrar världen över är tillsvidare utestängda, tillfälligt tystade och ändå pandemifotbollens stora vinnare. Era röster räknas. De yttre omständigheterna, de små diffusa detaljerna gör stor skillnad.

Det är inte bara Klopp som kramar det bästa ur fotbollen.

Ola Wenström är programledare på Viaplay.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons