Hela denna artikel är en annons

”Klokt att se om sitt hus inför hösten”

Sommarens dramatiska händelser påverkar den svenska bostadsmarknaden. Under sommaren har det dykt upp flera tecken på att bostadsmarknaden börjar tappa fart, även om det är för tidigt att slå fast att den långa trenden med snabba prisökningar är över.

– Inför hösten kan det vara klokt att se om sitt hus, börja eller fortsätta amortera, undvika överskuldsättning och sprida sina ränterisker, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Bostadsmarknaden är en central del av samhälls-ekonomin och påverkas av nationella och internationella händelser.
Bostadsmarknaden är en central del av samhälls-ekonomin och påverkas av nationella och internationella händelser.

Nyhetsflödet har i sommar dominerats av stora dramatiska världspolitiska händelser. Britterna har beslutat att lämna EU, Turkiet har genomlevt ett kuppförsök, ett antal länder har drabbats av våldsamma terrordåd och de amerikanska partierna har nominerat sina presidentkandidater. Den svenska ekonomiska och politiska scenen har varit lugnare.

– De senaste tillväxtsiffrorna överraskade något på den negativa sidan men är fortfarande på relativt höga nivåer. Arbetslösheten fortsätter att sjunka, säger Jens Magnusson privatekonom på SEB.

– Svensk ekonomi ger sammantaget ett stabilt intryck även om allt fler bedömare också flaggar för att vi nog är nära, eller kanske till och med förbi, konjunkturtoppen för den här gången och att det snart kan vända nedåt igen.

Bostadsmarknaden är en central del av samhälls-ekonomin och påverkas av nationella och internationella händelser. I sommaren har det dykt upp flera tecken på att den heta svenska bostadsmarknaden börjar tappa fart.
Under ett par sommarmånader har bostadspriserna i landet stått mer eller mindre stilla och i vissa delar av landet till och med sjunkit något.

– Vi har dessutom sett betydande nedgångar i hushållens förväntningar på boprisutvecklingen vilket i sig kan bidra till en större försiktighet och långsammare prisutveckling. Dessa tendenser kan vara oroande för den som just investerat i en högt belånad bostad och hoppas att investeringen snabbt ska öka i värde, säger Jens Magnusson.

– Samtidigt är samma tendenser lugnande för den som oroat sig för överhettningstendenser på bostadsmarknaden och för ökad skuldsättning hos hushållen.

Dock är det för tidigt att prata om att den långa trenden om snabba prisökningar är över.

– Aktiviteten och prisökningstakten går alltid ner under sommaren och tar man hänsyn till det är förändringen jämfört med ”normalläget” bara några tiondels procent. Allmänhetens prisförväntningar har sannolikt också präglats av uppmärksammade händelser som amorteringskravet och Brexit-beslutet, säger Magnusson.

De närmaste veckorna, när bostadsmarkanden tar fart igen efter semestrarna, kommer att kunna ge en mer tillförlitlig statistik på hur priserna faktiskt rör sig.

– Då vet vi också mer om hur både Sveriges och andra länders centralbanker resonerar kring ränteutvecklingen och hur stort eller litet trycket blir på politiker och myndigheter att vidta ytterligare åtgärder mot boprisökningar och skuldsättning.

Fram tills dess kan det vara läge att se över sin ekonomi.

– Undvik att ta alltför stora lån även om räntorna just nu är lockande låga. Börja eller fortsätt att amortera oavsett om dina lån omfattas av amorteringskravet. Att sprida sina räntor på flera bindningstider kan också vara en klok strategi, allra helst för den med små ekonomiska marginaler.

Bostadsmarknaden är en central del av samhälls-ekonomin och påverkas av nationella och internationella händelser.

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons