Annons
X
Annons
X

Kloka råd på späckat sparevent

Sparevenemanget Nordnet Live har i år samlat en rad tunga namn och experter från det svenska näringslivet. SvD Näringsliv har tagit pulsen på några av de som medverkar i kväll, torsdag.

Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 2 av 4

”Tråkiga bolag inte samma som en tråkig aktie”

Viktor Henriksson, Carnegie.

Viktor Henriksson, förvaltare av Carnegie småbolagsfond

Vilka är småspararens vanligaste misstag vid investeringar i små bolag?

– Många småsparare går för långt ut på riskskalan och köper förhoppningsbolag, där risken är för hög. Man köper en dröm, snarare än ett bra bolag.

Vad har du för investeringsfilosofi?

– Vi är fokuserade i den mån att vi har ganska koncentrerade portföljer, struntar i index, och köper bara bolag som vi tror på. Vi brukar skoja och säga att vi älskar tråkiga bolag, för det är inte samma sak som en tråkig aktie. Bolag med starka balansräkningar, låga värderingar och hög utdelning.

Kan du ge ett exempel på någon investering du är särskilt nöjd med?

– Ica var väldigt roligt. Där var vi med på hela resan, från Hakon Invest som var en bortglömd aktie, men som sedan renodlades till en ren Ica-aktie. Det blev en fantastisk utveckling, och det var också i linje med vår analys. Bolaget passar vår stil, lite tryggt och tråkigt.

Jacob Bursell

Annons
X
Annons
X
Foto: DNB Bild 1 av 1

Bild 3 av 4

”Det viktiga är att ha ett långsiktigt perspektiv”

Foto: DNB

Filip Boman, DNB.

Filip Boman, global portföljförvaltare vid DNB

Filip Boman ställer just nu frågan ”Finns det mer uppsida på världens börser?”, ett tema som han också valt att tala om på Nordnet Live. Bakgrunden är förstås att globala börser – som USA – under fem år har gått uppåt, och att det kan ha ökat risken.

– Jag går igenom ett antal olika regioner och kommenterar lite om hur ekonomi och börsvärdering samt några bolag ser ut där.

Som det ser ut just nu menar DNB att börserna på längre sikt går upp, men att det finns stora systemproblem som gör det riskfyllt att gå in på aktiemarknaden eftersom värderingarna är höga samtidigt som globala stimulanser är på väg att skäras ner.

– Det kan skapa lite oro på kort sikt. Det krävs nog tid innan börserna är tillbaka igen, och därför kommer jag att tipsa om vad man ska äga i en sådan börsmiljö.

Johan Hellekant

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1

  Bild 4 av 4

  ”Många risker på aktiemarknaden”

  Foto: YVONNE ÅSELL

  Caroline af Ugglas, Skandia.

  Caroline af Ugglas, aktiechef och chef för ägarstyrning på Skandia, medverkar tillsammans med Carnegie Fonders förvaltare Simon Blecher under temat ”Vinnaraktier 2014”

  Vad ska du tala om?

  – Jag kommer att tala om börsen ur ett längre perspektiv, både bakåt och framåt. Jag kommer också att berätta varför man absolut ska ha en del av sina besparingar i aktier.

  Hur ska man förhålla sig till börsen ur ett längre perspektiv?

  – Man bygger alltid en portfölj av aktier. Det viktiga är att ha just ett mer långsiktigt perspektiv på sitt aktieinnehav och att även då sprida sina aktier i olika branscher.

  På tal om spridning – finns det en risk att placera geografiskt bara på en marknad, till exempel att investera enbart i svenska aktier?

  – Sverige har en egen valuta. Det utgör en risk. Men svenskt näringsliv som helhet är direkt exponerat mot hela värden så man får ändå en god, indirekt spridning globalt genom att investera i svenska aktier. Samtidigt är det förstås alltid intressant att titta utanför gränserna också om man planerar att spara i aktier eller aktiefonder.

  En av förra årets vinnaraktier, Kinnevik, har tappat ordentligt på Stockholmsbörsen i år. Hur ser du på aktien?

  – Kinnevik är ett oerhört spännande bolag. Nu ser vi ett tekniskt säljtryck. Långsiktigt är aktien fortfarande intressant, tycker jag.

  Hur bedömer du konjunkturutsikterna i Sverige och övriga Europa?

  – Konjunkturuppgången har bara inletts och vi ser tecken på fortsatta förbättringar på flera håll. Konjunkturen i sig utgör ingen hämsko för att spara i aktier. Dessutom, som jag nämnde tidigare, bör man alltid ha ett längre perspektiv på sina placeringar när det handlar om aktier.

  Klas Andersson

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X